#Dossiers

Dossier Financiering

Welke soorten financiering zijn er voor creatieve ondernemers, en hoe kun je er aanspraak op maken?


Veel creatieve ondernemers vinden het zoeken naar financiering moeilijk. Er is echter veel geld beschikbaar voor mooie initiatieven, via leningen, fondsen, andere subsidieverstrekkers en investeerders. Maar waar vind je ze, hoe kom je er binnen en welke financieringsmogelijkheden passen bij jouw project? We zetten de opties op een rij.


Subsidies en bijdragen van fondsen

Subsidies zijn in de creatieve sector een bekende financieringsvorm. Ze worden vooral verstrekt door overheden. Nederland kent verschillende overheden met verschillende subsidiepotjes: de rijksoverheid, de provinciale en de gemeentelijke overheden. Heeft jouw project een regionaal bereik? Klop dan bij de provincie aan. Is je project gericht op bewoners van een bepaalde wijk? Klop dan bij een stadsdeel aan.

Met name de cultuurfondsen geven publieke middelen uit namens de rijksoverheid. Daarnaast zijn er vermogensfondsen. Zij verstrekken subsidies uit de opbrengst van hun eigen vermogen, vaak bijeengebracht door bedrijven en/of particulieren.

In het Dossier Subsidies vind je meer informatie. 


Crowdfunding

Velen kennen deze aanpak inmiddels. Weet dat het veel tijd en energie kost om een goede crowdfunding campagne op te zetten. Toch is het een effectieve manier om marktonderzoek te doen en tegelijk geld op te halen. Zo kom je er ook snel achter of je project kansrijk is. De Kamer van Koophandel biedt een crowdfundingscan.

Je kunt via je eigen website een crowdfundingcampagne starten, maar minstens zo handig kan het zijn om gebruik te maken van een bestaand crowdfundingplatform. Voor creatieve en kunstprojecten is er Voordekunst.nl. Heeft je project een maatschappelijke functie en ben je op zoek naar donaties? Denk dan aan de 1% Club. Ben je bezig met een nieuw product en zoek je investeerders? Kijk dan bij Kickstarter

Er zijn erg veel crowdfunding platforms en het is zaak te kijken waar je project het beste past. Ook een eigen netwerk is belangrijk: idealiter komt de eerste 20-30% van het doelbedrag uit je eerstelijns netwerk.


Leningen

Je kunt ook een lening overwegen. Er zijn gunstige regelingen voor creatieve ondernemers.


Cultuur + Financiering verstrekt kunstenaars, culturele organisaties en creatieven leningen op maat tegen een lage rente. De bedragen variëren tussen de € 1.000 en € 40.000 en de rente is 1%. 


Fonds kwadraat verstrekt rentevrije leningen voor kunstenaars, fotografen en ontwerpers. Je kunt een bedrag lenen tot € 8.000 tegen 0% rente.


Business Angels (investeerder)

Business Angels zijn (oud)ondernemers die hun geld en wellicht ook hun netwerk in jouw bedrijf willen investeren. Zo kun je samen je bedrijf laten groeien. Het gaat vaak om forse investeringen, vaak in ruil voor aandelen. Via BANNederland kun een heel netwerk aan investeerders vinden. Kijk voor een stappenplan ook op de site van de KvK.

Andere investeringsfondsen richten zich op bepaalde doelgroepen, zoals het BorskiFund dat zich richt op vrouwelijke ondernemers. 


Sponsoring

Bij sponsoring gaat het altijd om een wederzijds belang en is het belang van de sponsor meestal commercieel van karakter. In principe kun je elk bedrijf benaderen met een sponsorverzoek mits je goed verwoordt  wat het wederzijds belang is. Een bedrijf wil zijn merk bijvoorbeeld weer relevant maken voor een specifieke doelgroep. Als jouw project daarmee kan helpen dan is dat een ingang. Belangrijk is dat je je goed inleest in het bedrijf. Een handig boek om je hierbij te helpen is van Danny de Graaf, Sponsoring: hoe en waarom.

Kortom, er zijn verschillende financieringsvormen en mogelijkheden. Kijk wat het beste bij je past en vraag advies voordat je een definitieve keuze maakt en aanvragen indient.