#Dossiers

Dossier Vertrouwenspersoon

BNO biedt vertrouwenspersoon aan voor aangesloten bureaus.


Ongewenst gedrag komt vaak voor, soms ook binnen je eigen onderneming. Met ongewenst gedrag bedoelen we pesten, uitsluiting, discriminatie, agressie, seksuele intimidatie en erger. Als er sprake is van ongewenst gedrag is het belangrijk dat werknemers iemand hebben bij wie ze in vertrouwen hun verhaal kwijt kunnen.

Een onafhankelijk persoon die niet alleen luistert en steun biedt, maar ook advies kan geven over of en hoe er eventuele vervolgstappen kunnen worden ondernomen. Doel is ongewenst gedrag te stoppen en herhaling te voorkomen. Dat is in het kort de rol van een vertrouwenspersoon.

Naar alle waarschijnlijkheid wordt het in de toekomst voor alle bedrijven verplicht om een vertrouwenspersoon te hebben.


Aanbod speciaal voor BNO-bureaus

BNO-leden kunnen gebruikmaken van Jacklin Goverde en Mirjam Lamark van thermieq als externe vertrouwenspersonen. Zij zijn beide gecertificeerd vertrouwenspersoon en hebben ruime ervaring in de creatieve industrie. 

Medewerkers en stagiairs van het bureau kunnen bij de externe vertrouwenspersonen terecht als ze met ongewenst gedrag geconfronteerd worden. Het eerste uur van het consult wordt vergoed door de BNO. De resterende tijd, eventuele vervolggesprekken en reiskosten worden in rekening gebracht bij de werkgever/het bureau tegen een (speciaal voor BNO-leden) gereduceerd uurtarief.

De BNO krijgt geen inhoudelijke informatie over de melding en ook de medewerker en het bureau in kwestie blijven anoniem. De BNO doet dit aanbod om een professionele vertrouwenspersoon voor iedereen toegankelijk te maken.

Wil je meer informatie over het aanbod? Stuur dan een e-mail naar Rita van Hattum

Foto's: Mirjam Lamark en Jacklin Goverde 

Samenwerking

Bureaus zijn natuurlijk vrij om zelf een externe vertrouwenspersoon aan te stellen, maar wil je gebruik maken van het BNO-aanbod, dan maak je dat binnen je bureau bekend en stuur je een bevestiging naar de BNO en/of thermieq. Vanaf dat moment kunnen medewerkers en stagiaires anoniem bij Jacklin Goverde en Mirjam Lamark terecht als ze geconfronteerd worden met ongewenst gedrag.


Algemene informatie over de vertrouwenspersonen

De wegwijzer Vertrouwenspersoon van TNO biedt uitgebreide informatie voor werknemers, (toekomstig) vertrouwenspersonen en werkgevers.


Interne vertrouwenspersoon

Op het Arboportaal van de rijksoverheid staat een toelichting, een korte animatie en een informatieblad vertrouwenspersoon over competenties en positie van de vertrouwenspersoon in de organisatie.


Externe vertrouwenspersoon

Wil je geen gebruik maken van het BNO-aanbod, maar ben je wel op zoek naar een vertrouwenspersoon? Een lokale externe vertrouwenspersoon vinden kan via de zoekfunctie van de Landelijke Vereniging voor Vertrouwenspersonen.


Meer informatie?

Wil je meer weten over dit aanbod? Klik dan hier (Alleen voor BNO-leden, log in op de site).