#FAQ

Hoe ga je om met een drukfout waarbij je betrokken bent? Kan je je daarvoor verzekeren?

Het kan gebeuren dat het drukwerk er totaal anders uitrolt dan verwacht. Je klant had dit ook niet verwacht en de drukker zegt dat hij met de door jou aangeleverde bestanden heeft gewerkt. Op zijn zachtst gezegd een vervelende situatie.


Als je verzekerd bent, dan neem je direct contact op met je verzekeraar om te situatie te melden en om te onderzoeken waar precies ieders aansprakelijkheid ligt. In dit geval gaat het om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Het is altijd zaak om de gemaakte afspraken (offerte, algemene voorwaarden) erop na te slaan. In de algemene voorwaarden van de BNO staat in artikel 10 dat de aansprakelijkheid van de ontwerper is beperkt tot het honorarium van de opdracht. Daarnaast moeten partijen elkaar in de gelegenheid stellen om de laatste proeven te controleren en goed te keuren voordat tot productie van het drukwerk wordt over gegaan (art. 2.5).

Het is dus belangrijk om ook je werkproces na te lopen en te kijken of je alle beslismomenten kunt terughalen. Welke partij heeft op welk moment akkoord gegeven in het proces? Als je herkent dat je zelf ergens een fout hebt gemaakt dan rest je niets anders dan je bereidwillig op te stellen naar de klant om de schade te beperken en de relatie goed te houden.

In dergelijke situaties kan een beroepsaansprakelijkheidsverzering de ergste stress wegnemen. De BNO biedt BNO-leden een collectief verzekeringspakket aan bij Schouten Zekerheid en bij AON.


Schouten Zekerheid

BNO biedt haar leden in samenwerking met Schouten Zekerheid een collectief verzekeringspakket aan. Je kan gebruik maken van de collectieve ledenkorting door het BNO-collectiviteitsnummer door te geven aan Schouten Zekerheid.


AON verzekeringen

Aon is specialist in verzekeringen voor interieurarchitecten en -ontwerpers en al vele jaren de trouwe assurantiepartner van onder meer de BNA. Zij bieden expertise, maatwerk en inkoopkracht. Zodra er iets verandert in wet- en regelgeving of aansprakelijkheden, wordt er direct een passende oplossing ontwikkeld. Zo ben je altijd optimaal verzekerd.