#FAQ

Hoe voorkom je misverstanden met je opdrachtgever over kleurproeven?

Het gebeurt weleens, je opdrachtgever is onaangenaam verrast over het drukwerk omdat de kleuren afwijken van de prints van het ontwerp die jij tijdens presentaties hebt laten zien.


Om misverstanden over kleurproeven met je opdrachtgever te voorkomen kun je het beste afspreken dat je opdrachtgever de laatste modellen, prototypes of proeven van het ontwerp controleert en met gedateerde ondertekening goedkeurt voordat je overgaat tot productie, verveelvoudiging of openbaarmaking. We hebben dit ook expliciet in de BNO-leveringsvoorwaarden opgenomen. 

Omdat kleuren en prints op drukwerk erg van elkaar kunnen afwijken, is het belangrijk dat je opdrachtgever wel weet waar hij zijn goedkeuring aan verleent. Het is voor jou als ontwerper daarom verstandig op de print de volgende tekst te plaatsen: ‘De afgebeelde kleuren gelden als indicatie en kunnen afwijken van de kleuren in het (eind)resultaat. Aan dit voorbeeld kunnen geen rechten worden ontleend.’ 

Om de communicatie voor jou als ontwerper met de drukker maar ook met opdrachtgevers makkelijker te maken hebben we in samenwerking met KVGO de Richtlijnen aanleveren opgesteld. Actuele informatie over standaarden voor de aanlevering van drukwerk vind je ook op Printarena.nl.