#FAQ

Moet je je als zelfstandig ontwerper inschrijven bij de Kamer van Koophandel?

Als je als ontwerper je eigen onderneming start dan hoort het erbij dat je die inschrijft in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Gebruik hierbij wel de juiste KVK-code!


Iedereen die een eigen onderneming start is verplicht zich in te schrijven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel (KVK). Met de inschrijving bij de KVK meld je je automatisch aan voor een btw-nummer. Inschrijven bij de Kamer van Koophandel kost geld, maar betekent ook dat je facturen kunt gaan sturen en de btw over je zakelijke aankopen kunt aftrekken of terugkrijgen. 


Gebruik bij inschrijven de juiste KVK-code!

Op het moment dat je je onderneming inschrijft bij de Kamer van Koophandel word je ingedeeld in een Standaard bedrijfsindeling (SBI-2008). De SBI-code zegt iets over de hoofdactiviteit van je bedrijf en is een internationale classificatie. De code moet overeenkomen met de hoofdactiviteit van je bedrijf. Als je onder een verkeerde code valt dan word je niet gevonden op de juiste hoofdactiviteit en kan je relevante informatie missen.

Een ander nadelig gevolg van een verkeerde code is dat je onnodig onder bepaalde wet of regelgeving valt. Concreet kan je ontwerpbureau bijvoorbeeld onder een verkeerde CAO vallen met alle (financiële) verplichtingen van dien!

De Kamer van Koophandel kan je helpen bij je inschrijving, zo weten zij én jij zeker dat je op de juiste manier geregistreerd staat.


Welke codes zijn er?

De code is een classificatie van bedrijfsactiviteiten. De eerste vier cijfers komen overeen met de internationale classificatie en het vijfde cijfer is een specificatie binnen de Nederlandse markt. 

De codes voor ontwerpers:

74 - Industrieel ontwerp en vormgeving, fotografie, vertaling en overige consultancy

74.1 - Industrieel ontwerp en vormgeving

74.10.1 - Communicatie- en grafisch ontwerp

74.10.2 - Industrieel en productontwerp

74.10.3 - Interieur en ruimtelijk ontwerp

71 - Architecten, ingenieurs en technisch ontwerp en advies; keuring en control

71.1 - Architecten, ingenieurs en technisch ontwerp en advies

71.11 - Architecten

71.11.2 - Interieurarchitecten

Er zijn ook bureaus wiens hoofdactiviteit in de loop der jaren verschoven is van ontwerpen naar bijvoorbeeld reclame, film of consultancy. Die vallen dan weer onder een andere code.

Het is belangrijk om eens in de zoveel tijd stil te staan bij de koers die je vaart en het juridische en administratieve raamwerk dat je daarvoor gebruikt. 

Klik hier voor een overzicht van alle SBI-codes.


In 3 stappen naar de juiste SBI-code

1. Check op je uittreksel van de KVK onder welke code je momenteel staat ingeschreven;

2. Check hier onder welke code je zou moeten vallen;

3. Klopt het niet? Gebruik dan dit KVK-wijzigingsformulier.

Staan je bedrijfsactiviteiten correct vermeld, maar is de bijbehorende SBI-code niet goed? Neem dan contact met de KVK op 088 585 15 85. Dan corrigeren ze het voor je.