#FAQ

Waar moet je op letten bij de inkoop en doorlevering van drukwerk of andere productiewerkzaamheden?

Het komt regelmatig voor dat ontwerpers drukwerk of andere producties inkopen om deze vervolgens door te leveren aan een opdrachtgever. Dit kan voordelen hebben, maar brengt ook aandachtspunten en risico’s met zich mee.


Wanneer je drukwerk of een ander product ontwerpt voor een opdrachtgever, kun je overeenkomen dat jij de productie regelt en doorlevert. Hierbij kun je een opslag berekenen voor het risico en de handling. De hoogte van de opslag hangt af van de concrete situatie, maar ligt doorgaans tussen de tien en twintig procent. Dit kan aantrekkelijk zijn, omdat het je omzet vergroot.  

Let erop dat je hiermee ook (juridisch) verantwoordelijk wordt voor het drukwerk als contractpartij richting je opdrachtgever in plaats van de leverancier. Mocht er iets mis zijn met bijvoorbeeld het drukwerk, dan zal de opdrachtgever bij jou aankloppen, en zul jij op jouw beurt de klacht moeten doorzetten naar de leverancier. Zorg er daarom voor dat je altijd rekening houdt met de verschillen tussen je eigen algemene voorwaarden en die van de leverancier. 

Je kunt ervoor kiezen om je eigen voorwaarden van toepassing te verklaren voor je ontwerpwerkzaamheden richting de opdrachtgever en de voorwaarden van de leverancier te hanteren voor het doorleveren van drukwerk of andere producties. Bij drukwerk zijn dat meestal de algemene voorwaarden van de KVGO. 

Om risico’s te vermijden, kun je er ook voor kiezen alleen een adviserende rol aan te nemen en de klant direct een contract met de leverancier te laten afsluiten. Hoewel je dan geen extra inkomsten uit een risico-opslag ontvangt, kun je wel de uren die je besteedt aan begeleiding van het proces offreren. 


Ben je BNO-lid en heb je vragen naar aanleiding van deze FAQ? Neem dan contact op met juridischadvies@bno.nl.