#FAQ

Waarom en wanneer moet je een geheimhoudingsovereenkomst gebruiken?

Als ontwerper wil je natuurlijk niet dat een ander er met jouw idee vandoor gaat voordat het is uitgevoerd en op de markt is. Dit kun je voorkomen via een geheimhoudingsovereenkomst.


In tegenstelling tot ontwerpen zijn ideeën en concepten niet auteursrechtelijk beschermd. Daarom is het goed om voorafgaand aan het delen van informatie of van je presentatie, ook als die per e-mail wordt verstuurd, door de andere partij een geheimhoudingsverklaring of -overeenkomst te laten ondertekenen. Meestal laat je de ander dan tekenen voor de garantie dat hij je idee of concept niet zonder jouw toestemming zal gebruiken.

Het komt ook regelmatig voor dat opdrachtgevers of producenten willen dat jij als ontwerper een geheimhoudingsverklaring ondertekent, bijvoorbeeld wanneer je inzicht krijgt in toekomstige projecten, pitches of hun financiën. In de algemene voorwaarden van de BNO is standaard geheimhouding opgenomen. Moet je een geheimhoudingsovereenkomst ondertekenen, let dan goed op dat daar niet meer in staat dan nodig is.