#FAQ

Wat doe je met een rekening van Getty Images of een ander stockbureau?

Om beelden van andere makers in je werk te gebruiken heb je toestemming nodig van de auteursrechthebbende. Dit geldt ook van beeldmateriaal van fotostockbureaus.


Het internet biedt je een enorme hoeveelheid aan inspirerend beeldmateriaal. Tussen het gevonden beeld tref je doorgaans ook veel materiaal van fotostockbureaus zoals Getty Images, Masterfile, Nationale Beeldbank, Shutterstock of 123RF. Maar op internet gevonden beeldmateriaal mag je in de regel niet zonder toestemming gebruiken. En stockbureaus houden dit nauwlettend in de gaten door zogenaamde crawlers het net af te laten speuren.

Fotostockbureau Getty Images stuurt bijvoorbeeld al een tijdje pittige brieven naar eigenaren van websites waarop zonder toestemming beeldmateriaal van het bedrijf is geplaatst. In de brief verbiedt Getty Images het verdere gebruik van het beeld, en vraagt het stockbureau schadevergoeding wegens inbreuk op auteursrechten.

Als het werk auteursrechtelijk is beschermd, als Getty Images de auteursrechten heeft of namens de fotograaf mag optreden, en als er geen sprake is van bijvoorbeeld citaatrecht, dan staat het stockbureau in haar recht om verder gebruik van het beeld te verbieden en schadevergoeding te vorderen. Over de hoogte daarvan kun je mogelijk onderhandelen.

In het uiterste geval staat het Getty Images vrij een juridische procedure te beginnen om het verbod op verder gebruik en schadevergoeding te vorderen. Je kunt dit voorkomen door licenties voor beeldmateriaal aan te schaffen, of door rechtenvrij materiaal te gebruiken. Er zijn verschillende aanbieders, en je kunt ook zoeken op zogenaamde Creative Commons-licenties.