Het is zo ver. Eerder vandaag zijn de winnaars van de wereldwijde No Waste Challenge bekend gemaakt in een video ceremonie met de genomineerde teams en juryleden. In totaal zijn er zestien winnende projecten in alle categorieën aangewezen, ze staan voor innovatieve strategieën om de afvalstroom en de impact hiervan op klimaatveranderingen te verminderen.
De competitie, gelanceerd in samenwerking met de IKEA Foundation, gaat een spannende nieuwe fase in nu de finalisten toegang krijgen tot het prijzenpakket dat speciaal ontworpen is om hun ideeën om te zetten in actie.
Internationale jury
De winnaars zijn geselecteerd door een internationale jury bestaande uit twaalf vooraanstaande experts op het gebied van design, ondernemerschap en klimaatactie. Op afstand en gedurende verschillende sessies, heeft het panel zestien winnaars geselecteerd uit een lijst met 85 veelbelovende genomineerden. Uiteindelijk heeft de jury haar besluit gebaseerd op vier criteria: impact, creativiteit & ontwerp, haalbaarheid en schaalbaarheid.
"In dit turbulente jaar, laat de creatieve gemeenschap zien dat ze bereid en in staat is om te breken met de lineaire manier van denken en de slechte ontwerpen van de afgelopen eeuwen."
–
Richard van der Laken
Winnaars 2021
Vier van de winnende oplossingen zijn ingezonden door ontwerpers in Nederland, met als doel om afval in Amsterdam terug te dringen. De meerderheid betreft materiaal innovatie, met als doel om productieprocessen zoals we die kennen te veranderen en verbeteren.
Unplastic, bijvoorbeeld, gebruikt afval van de voedselindustrie en brouwerijen om volledig composteerbare alternatieven voor verpakkingen te maken. Living Coffin, de eerste biologisch afbreekbare doodskist ter wereld, gemaakt van mycelium schimmels, die binnen 45 dagen in compost verandert, is een verrassend voorbeeld van 'closing the loop'.
Ondertussen zet Packing Up PFAS een transitie van de bouw sector in. Dit ingenieuze project biedt bouwmaterialen waarvoor minder bronmaterialen nodig zijn tijdens het productieproces dan bij conventionele producten en die ook nog vervuilende stoffen uit het milieu halen. In plaats van te focussen op de manier waarop en waarvan dingen gemaakt zijn, richt het laatste Nederlandse project zich op het voorkomen van afval door de het waarom achter consumeren aan te kaarten.
Clothing Loop gaat de strijd aan met fast fashion door het delen van tassen tweedehands kleding met vrienden of buren makkelijk en leuk te maken. Ze sluiten daarmee aan bij andere winnende projecten, als gemene deler hun focus op burgerinitiatieven en educatie, zoals Reparar.org (Argentinië) en circulair buurthuis Project R (Japan).
Innovatie met een langetermijnvisie
De winnende teams ontvangen 10.000 euro en krijgen toegang tot een ontwikkelingsprogramma ontwikkeld in samenwerking met Impact Hub Amsterdam. Daarmee gaan zij aan de slag om hun plannen te verbeteren en hun potentiële impact te vergroten.
Het programma start met een bootcamp van een week en is op maat gemaakt voor de diverse groep deelnemers. De winnaars worden begeleid door experts en ervaren ondernemers, om hun projecten tot een succes te maken – van het ontwikkelen van een levensvatbaar verdienmodel, tot een impact-assessment en het uitbreiden van hun netwerk. Ondersteund door media aandacht en publiciteit, geeft dit programma unieke ondersteuning aan de denkers, doeners en makers van de nieuwe economie.