#Nieuws

23.05.2024

Federatie Beeldrechten lanceert met BNO Opt-out Now!

De Federatie Beeldrechten lanceert i.s.m. BNO Opt-out Now!, een initiatief waarmee ontwerpers en illustratoren kunnen voorkomen dat hun werk wordt gebruikt voor AI-training.


De beelden waarop AI-tools worden getraind, zijn afkomstig van miljoenen werken van anderen. Vaak gebeurt dit zonder toestemming en zonder medeweten. Uit ons meest recente onderzoek, waarvan de resultaten binnenkort worden gedeeld, blijkt dat veel van onze leden niet willen dat hun werken worden getraind voor AI-doeleinden en zelfs 89% niet weet hoe dit te voorkomen.


De wet

De Auteurswet voorziet in een regel waardoor makers commercieel gebruik van hun werk voor AI-training kunnen verbieden door middel van een AI-rechtenvoorbehoud, een zogenaamde opt-out. Hoewel deze mogelijkheid sinds juli 2021 bestaat, ontbreken nog duidelijke richtlijnen voor de praktische invulling. Vanuit de Federatie Beeldrechten spelen we hierop in met Opt-out Now! en verwachten hiermee een nieuwe standaard te zetten.


Vuist richting beleidsmakers

BNO wil samen met de Federatie Beeldrechten, naast het zetten van een nieuwe opt-out standaard, een vuist maken richting beleidsmakers en AI-bedrijven. Het is belangrijk om dit onderwerp op de politieke agenda te krijgen en ontwerpers, illustratoren en andere beeldmakers in dit debat een duidelijke stem te geven. Daarom, Opt-out Now!


Over Federatie Beeldrechten

De Federatie Beeldrechten is een samenwerkingsverband tussen BNO, Pictoright, BBK, BOK, DuPho, de Kunstenbond, NVJ/NVF en Platform BK. Binnen de federatie zet BNO zich in voor een betere auteursrechtelijke positie voor beeldmakers.