Foto: debat over eindverslag informateurs en hoofdlijnenakkoord
Fotografie: ©Tweede Kamer der Staten-Generaal
Op 16 mei 2024 hebben de vier formerende partijen een akkoord op hoofdlijnen gepresenteerd. Hoewel er geen directe bezuinigingen op het cultuurbudget worden aangekondigd en er geen expliciete aandacht aan kunst en cultuur wordt besteed, zullen de voorgestelde maatregelen de culturele en creatieve industrie en veel kiezers treffen.
Verhogen btw-tarief naar 21%
Een van de meest opvallende maatregelen is het voornemen om het huidige lage btw-tarief voor culturele goederen en diensten grotendeels af te schaffen vanaf 2026. Dit houdt in dat het btw-tarief zal stijgen van 9 naar 21 procent, wat resulteert in aanzienlijke prijsverhogingen voor theater, boeken, dagbladen, tijdschriften, concerten en festivals. Bioscopen en ‘dagrecreatie’ zoals bijvoorbeeld kermissen, dierentuinen en attractieparken zullen het huidige lage btw-tarief behouden.
De btw-verhoging zal tot een verschraling van het aanbod leiden, experiment en vernieuwing in de weg staan en de toegankelijkheid en spreiding van cultuur ondermijnen. Deze verhoging heeft ook negatieve gevolgen voor ontwerpers die actief zijn binnen de cultuursector of werkzaam zijn voor uitgeverijen, dagbladen en tijdschriften.
Foto: de vier fractievoorzitters na afloop van de toelichting op het hoofdlijnenakkoord | Fotografie: ©Tweede Kamer der Staten-Generaal
Ondernemerschap en verdienvermogen
Het hoofdlijnenakkoord presenteert verder een aantal indirecte plannen die waarschijnlijk invloed zullen hebben op de toekomstige ontwikkeling van de Nederlandse creatieve industrie.
Het instellen van een numerus fixus voor buitenlandse studenten zal gevolgen hebben voor het ontwerponderwijs en uiteindelijk ook voor de instroom van internationaal creatief talent bij bureaus. Daarnaast kan de aanscherping van de kwalificatie-eisen van de kennismigrantenregeling gevolgen hebben voor bureaus met een internationaal team. Overigens wordt over een mogelijke versobering van de 30%-regeling (voor hoogopgeleide buitenlandse werknemers) geen uitspraak gedaan.
Voor werkgevers en zzp’ers is het van belang te weten dat de verlaging van de MKB-winstvrijstelling naar 12,03 procent wordt teruggedraaid en dat de wet VBAR (verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden) wordt doorgezet.
Daarnaast wil het nieuwe kabinet de giftenaftrek beperken, wat effect kan hebben op particuliere giften aan cultuur en goede doelen. Tot slot zijn er zorgen over het schrappen van het Nationaal Groeifonds, dat investeert in innovatie en economische groei op lange termijn. Deze beslissingen kunnen een aanzienlijke impact hebben op de ontwerpsector.