Ontwerpwerk ontwerpt Meldpunt voor ontoegankelijkheid webapp
Studio Ontwerpwerk ontwikkelde in opdracht van het ministerie van VWS een toegankelijke webapp waarmee je eenvoudig meldingen kunt doen van ontoegankelijke websites en digitale diensten. De app sluit aan op de European Accessibility Act en zorgt ervoor dat meldingen direct bij de juiste toezichthouder terechtkomen. Door de app volledig binnen Rijksoverheid.nl te laten draaien, is hij goed geïntegreerd in de bestaande infrastructuur.
De webapp is samen met toezichthouders, belangenorganisaties en de doelgroep ontwikkeld. Ontwerpwerk voerde gebruikersonderzoek uit met mensen met o.a. een visuele beperking, beperkte digitale vaardigheden en neurodiversiteit. Deze inzichten leidden tot een gebruiksvriendelijk en inclusief ontwerp – een praktische stap richting een digitale samenleving die werkt voor iedereen.
Studio Spass brengt poëtisch straatkunstwerk naar Osaka
Het Rotterdamse Studio Spass heeft in het Japanse Osaka een nieuw permanent kunstwerk gerealiseerd: In This Town. Samen met curator Tetsuya Goto, NO Architects, dichter Yoshinori Henguchi en de lokale gemeenschap transformeerde het ontwerpduo de betonnen riviermuren van Shorenjigawa Park tot een krachtig grafisch statement.
Fotografie: Studio Spass
De witte, ritmische penseelstreken verwijzen naar de transformatie van een vervuilde rivierbedding tot cultureel hart. Verborgen in de lijnen zitten gefragmenteerde katakana-karakters voor “kunst”, die je uitnodigen stil te staan bij waar kunst begint en eindigt. Henguchi schreef speciaal voor het project een gedicht dat visueel en inhoudelijk verweven is met het ontwerp, waardoor een unieke dialoog tussen tekst en beeld ontstaat.
In This Town is onderdeel van de Konohana Permanentale 100+, een initiatief waarbij meer dan honderd kunstwerken in de aanloop naar de Osaka–Kansai Expo 2025 een plek krijgen in het park. Het project onderstreept hoe grafisch ontwerp, poëzie en community engagement samen een nieuwe betekenislaag aan publieke ruimte kunnen geven.
Perspekt ontwerpt expositie Marine van Nu
Perspekt heeft het ontwerp verzorgd voor de nieuwe tentoonstelling Marine van Nu in het Marinemuseum in Den Helder. In deze eigentijdse presentatie maak je kennis met de actuele wereld van de Koninklijke Marine – van een echte Lynx-helikopter tot persoonlijke verhalen van mariniers en technici.
Fotografie: Timar de Keijzer & Druktemaker Media / Mark Eckhardt
De tentoonstelling is opgebouwd rond drie fases van maritiem werk: voorbereiding, opwerken en inzet. Bezoekers ontdekken het materieel en de missies in thematische zones én via een driedeling in waterniveaus: onder, op en boven zee. Audiovisuele producties, interactieve spellen en unieke uniformen – zoals dat van Koning Willem-Alexander – geven extra context en verdieping.
Total Design ontwikkelt nieuwe identiteit voor de Nierstichting en Niervereniging
De Nierstichting en de Niervereniging bundelen hun krachten onder één nieuwe identiteit: Nierkracht. Total Design ontwikkelde de bijbehorende positionering en visuele identiteit. Het resultaat is een activistischer en optimistischer merk dat nadrukkelijk de gezamenlijke missie uitdraagt: nierziekten voorkomen en de kwaliteit van leven verbeteren.
De visuele stijl is ontworpen om te activeren, informeren en verbinden. Het krachtige woordmerk, waarin subtiel de vorm van een nier is verwerkt, vormt het hart van de identiteit. Robuuste typografie en een onderscheidend kleurenpalet in rood, geel, blauw, zwart en wit versterken samen de activistische uitstraling. Fotografie speelt daarbij een centrale rol: rauwe en oprechte beelden in zwart-wit benadrukken het activistische karakter, terwijl fotografie in kleur juist de verbindende kant laat zien.