#Nieuws

03.12.2021

Inschrijving Best Verzorgde Boeken 2021 geopend

Tot en met 7 januari 2022 kunnen boeken worden ingezonden voor de kwalificatie Best Verzorgd Boek.


Tot en met 7 januari 2022 kunnen Nederlandse romans, dichtbundels, kookboeken, geschiedenisboeken, kunstboeken, bijbels, filosofieboeken, jubileumboeken worden ingestuurd voor De Best Verzorgde Boeken.

Ieder Nederlands boek kan meedoen in deze jurering waarbij het boek in zijn tastbare vorm wordt gevierd. Er worden maximaal 33 Best Verzorgde Boeken toegewezen. Op 10 maart 2022 wordt de uitslag bekendgemaakt.

Alle uitgevers, ontwerpers, binders, drukkers, studenten van academies en andere boekenmakers worden opgeroepen om hun best verzorgde boeken in te sturen.

De vijf categorieën zijn:

  • Proza, poëzie of graphic novels

  • Informatieve boeken (van kookboek, geschiedenisboek tot proefschrift)

  • Kunst-, foto- en architectuurboeken

  • Kinder- en jeugdboeken

  • DiversVoor wie?

Alle uitgevers, ontwerpers, binders, drukkers, studenten van academies en andere boekenmakers worden opgeroepen om hun best verzorgde boeken in te sturen.


Jury

De vakjury kijkt naar een combinatie van ontwerp, druk- en bindtechniek en opdrachtgeverschap en bij dit laatste element worden ook de verschillen in budgetten en doelgroep meegenomen.

De jury bestaat dit jaar uit Edwin van Gelder (ontwerper), Stefano van der Knaap (creative director bij drukkerij Zwaan Lenoir), Astrid Vorstermans (eigenaar/directeur uitgeverij Valiz), Sarah van Binsbergen (kunstjournalist en recensent) en Thomas Castro (conservator Grafische Vormgeving Stedelijk Museum Amsterdam/ontwerper).

In het najaar 2022 exposeert het Stedelijk Museum Amsterdam De Best Verzorgde Boeken 2021 en wordt de catalogus gelanceerd.

Een studentenjury met vijf studenten van de Nederlandse kunstacademies beoordeelt eveneens de inzendingen. Hun selectie wordt bekendgemaakt op bestverzorgdeboeken-studentenselectie.nl, gaat vergezeld van een eigen catalogus én maakt onderdeel uit van de expositie in Stedelijk Museum Amsterdam.  


Over de Stichting Best Verzorgde Boeken

De Best Verzorgde Boeken worden mogelijk gemaakt door ASF Goede Doelen Fonds, Pictoright Fonds en Igepa Nederland, evenals L. van Heek Textiles. De BNO is al jarenlang een trouwe partner.