#Nieuws

30.10.2023

Modelovereen-komst vrije vervanging vervalt

Vanaf 1 januari 2024 is de modelovereenkomst ‘vrije vervanging’ niet meer geldig voor het beoordelen van zelfstandigheid tussen opdrachtnemer en opdrachtgever.


De Belastingdienst trekt de goedkeuring voor de modelovereenkomst ‘vrije vervanging’ per 1 januari 2024 in. Dat betekent dat die modelovereenkomst niet meer kan worden gebruikt om uitsluitsel te geven over zelfstandigheid van een opdrachtnemer in relatie tot de opdrachtgever.


Waarom is de goedkeuring ingetrokken?

De Belastingdienst trekt de goedkeuring in vanwege een arrest van de Hoge Raad. In het Deliveroo-arrest is geoordeeld dat bij vrije vervanging sprake kan zijn van een arbeidsovereenkomst (dienstbetrekking). Of dat zo is, hangt af van alle omstandigheden van het geval. De verplichting om het werk persoonlijk uit te voeren is een van de elementen waarnaar wordt gekeken. Dit element alleen is daarbij niet van doorslaggevend belang.


Actieplan

De modelovereenkomst ‘vrije vervanging’ met nummer 90621.64842.2.0 kan dus niet meer worden gebruikt. De modelovereenkomst ‘geen gezag’ met nummer 90621.6842.1.0 blijft wel geldig. Op dit moment raden we je aan de volgende stappen te nemen wanneer je gebruik maakt van modelovereenkomsten:


  • Inventariseer voor welke opdrachten je de modelovereenkomst ‘vrije vervanging’ gebruikt;

  • Voor 1 januari 2024 moet je de opdrachten waarvoor deze modelovereenkomst wordt gebruikt opnieuw beoordelen en anders inrichten als dit nodig is; Voor het beoordelen kun je gebruikmaken van de Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie op ondernemersplein.kvk.nl. Of ga naar de website van de Belastingdienst en doe daar de ondernemerscheck via belastingdienst.nl/ondernemerscheck. Deze tools geven een indicatie maar geen zekerheid over dienstbetrekking en zelfstandigheid! 

  • Pas indien nodig de arbeidsrelaties voor 1 januari 2024 zo aan, dat sprake is van werken buiten dienstbetrekking. Als dat niet mogelijk is, is sprake van een dienstbetrekking en moeten de arbeidsrelaties worden verwerkt in de aangifte loonheffingen. Pas als dit nodig is ook het contract aan. 


Handhaving door de Belastingdienst

De Belastingdienst legt bedrijfsbezoeken af en doet boekenonderzoeken. De Belastingdienst kan dan arbeidsrelaties beoordelen om te kijken of sprake is van werken binnen dienstbetrekking of niet. Als dit zo is, kan een aanwijzing volgen.

Daarbij worden geen naheffingen in rekening gebracht, maar moet de situatie in de toekomst wel worden aangepast. Alleen als sprake is van kwaadwillendheid, kan dit anders zijn.


Vragen?

Ben je BNO-lid en heb je vragen over het gebruik van de modelovereenkomst? Neem dan contact op met onze juristen via juridischadvies@bno.nl.


Downloads