#Nieuws

16.04.2021

Nederlands paviljoen in Dubai

Het Nederlandse paviljoen DutchDubai laat zien hoe ons land duurzame energie, watermanagement, agricultuur en circulariteit met elkaar weet te verbinden.


In oktober opent de World Expo in de woestijn van Dubai. Het Nederlandse paviljoen, DutchDubai, belichaamt het door Nederland gekozen thema 'uniting water, energy and food' en laat de verbinding zien die ons land weet te leggen tussen duurzame energie, watermanagement, agricultuur en circulariteit.

Designers en kunstenaars leveren hier een belangrijke bijdrage aan. Hun werk herinnert aan de kwetsbaarheid en eindigheid van de wereld. Tegenover het sombere vooruitzicht van de uitputting van bronnen - een zeer actueel thema in het Midden-Oosten - zetten zij concepten en innovaties die de verbeelding en zintuigen prikkelen.

Odoo CMS - een grote afbeelding

Foto: Nederlands paviljoen DutchDubai door V8 Architects


Spectaculair van binnen

Wereldtentoonstellingen leveren al anderhalve eeuw een belangrijke bijdrage aan de architectuurgeschiedenis. Enkele bouwwerken bleven bewaard, zoals de Eiffeltoren en het Atomium. Zo niet het Nederlands paviljoen in Dubai, dat zal na afloop volledig en met een minimale footprint worden afgebroken. De impact zal echter niet minder groot zijn. 

V8 Architects koos bewust voor een neutrale buitenkant en sobere middelen zoals al in Dubai aanwezig staal. Alle aandacht van het circa 4.000 m2 tellende bouwwerk gaat naar de binnenruimte. Hier wordt een tijdelijk circulair klimaatsysteem gecreëerd met louter natuurlijk aanwezige hulpbronnen. 

Madeleine van Lennep (directeur BNO): "DutchDubai pronkt met een spectaculair paviljoen; lof voor de woestijnhemelbestormende constructie van Ap Verheggen! Wie dat verder waarmaken? Allemaal geweldige vrouwen: Monique Ruhe, die tekent voor de samenstelling, BNO-erelid Nicole Uniquole die haar adviseert, BNO-leden als Marjan van Aubel en Buro Belén die er schitteren met hun werk. Binnenkort meer, met henzelf aan het woord."         


Wereldprimeur: water uit lucht

Het centerpiece wordt gevormd door SunGlacier. Hiermee claimt kunstenaar en uitvinder Ap Verheggen een wereldprimeur. Via een ingenieuze techniek krijgt hij voor elkaar wat voor onmogelijk werd gehouden: water maken uit de gortdroge woestijnlucht. Zijn installatie trakteert de bezoekers dagelijks op een regenbui van honderden liters water.

Marjan van Aubel Studio excelleert in verleidelijke, kleurrijke zonnepanelen. Buro Belén ontwikkelde biologisch afbreekbare gordijnen geïnspireerd op de originele vegetatie in Dubai.


Esthetiek nodig voor acceptatie

Het kunstprogramma, samengesteld door Monique Ruhe, speelt in op alle zintuigen. Direct al bij het betreden van het verdiepte paviljoen worden bezoekers omringd door de geur van de polder Mastenbroek, een installatie van Birthe Leemeijer. 


Kadir van Lohuizen legt als fotograaf op indringende wijze de gevolgen van klimaatverandering en hedendaagse voedselproductie vast. Deze en andere kunstenaars laten zien dat bij innovaties esthetiek misschien nog wel belangrijker is voor brede acceptatie dan techniek. Een voorwaarde voor het oplossen van wereldopgaven.