#Nieuws

25.04.2023

Terugblik Milaan Design Week

Een verslag van BNO's projectmanager Dewi van de Klomp en jurist Jordi Vreeling over hun bezoek aan de Milaan Design Week.


Foto: Dewi en Ruber Thier bij de presentatie van Studio Thier&vanDalen, Alcova

Alcova, opnieuw een must-see

Wederom zijn Valentia Ciuffi en Joseph Grima (Creative Director Design Academy Eindhoven) erin geslaagd een karakteristieke verlaten plek open te stellen voor het Internationale en Milanese publiek. Op een terrein met meerdere verlaten gebouwen en wilde begroeiing presenteerden ruim 118 exposanten hun nieuwste projecten en daarmee schaalt Alcova verder op. Voor een liefhebber van collectible design kan je er nog steeds terecht maar ook het toegankelijkere ontwerp vindt hier inmiddels zijn weg. 

Foto's: Alcova: Basketclub, Adrianus Kundert | Cor Unum

Temidden van vele verschillende nationaliteiten was Dutch design ook alom aanwezig. Zo spotten we werk van Koos Breen*, Leolux x Studio Truly Truly, Studio Thier&vanDalen, Adrianus Kundert* (Basketclub), Forever Studio, Laurids Gallée, Heim+Viladrich, Novo Typo en Cor Unum.

Zij vierden hun 70-jarig bestaan met een collectie borden, ontworpen door 70 jonge en gerenommeerde designers zoals, maar niet gelimiteerd tot: Benno Premsela*, Ted Noten*, Mae Engelgeer*, Claudy Jongstra* en Studio Rens*.  


Next (quick) stops: Rosanna Orlandi, Salone Satellite en 5vie

Design gallery Rosanna Orlandi, waar altijd een feestelijke sfeer hangt en waar steevast ontwerp uit eigen land valt te bewonderen, mocht niet ontbreken aan ons bezoek. Dit jaar stond er o.a. werk van Tjitske Storm*, Diederik Schneeman, Rive Roshan*, BCxSY*, Jordan Artisan, Piet Hein Eek en Sofia Aaldering.


Kort, maar zoals verwacht overweldigend, was ons bezoek aan de Salone. Een bezoek aan de beurs vereist een doel, want zonder verdwaal je hopeloos tussen de vele en vele stands.

Foto: Lisette Varossieau en Jordi Vreeling bij werk van BCxSY, Rossana Orlandi

In de wijk 5vie, waren de Nederlanders met het vertrek van Masterly naar een nieuwe locatie, dit jaar ondervertegenwoordigd. Hier en daar popte werk op van een enkeling. Uit het oog sprong de presentatie Prendete e Mangiate (Neem en Eet) gewijd aan de eettafel. Een plek voor uitwisseling, delen, zintuigen en dialoog met werk van Studio Kalff.

Foto: Rossana Orlandi met werk van Rive Roshan

En een welkome verrassing was Pallazzo Litta; Arts&Crafts &Design, met 5 exposities in het teken van design en ambacht waaronder de presentatie van de Michelangelo Foundation waarvoor 24 creative duo’s, designers en ambachtslieden samenwerkten.


Onder hen: Supertoys Supertoys in samenwerking met Studio Zand, met grootmeester in de keramiek Frans Ottink.

Foto's: Palazzo Litta 

Dutch design hotspots: Isola & Masterly

Het begon allemaal met een paar locatie’s, inmiddels is Isola mede onder leiding van curator Wisse Trooster* uitgegroeid tot een volwaardig design district. Vanwege het Nederlandse tintje binnen de organisatie viel te verwachten dat er veel ontwerp uit eigen land was.

Vertegenwoordigd in Isola waren Social Label en Dutch Invertuals met elk een individuele presentatie en o.a. Teun Zwets, Studio van Elten*, Naomi Remijn, Vivian Erdtsieck*, Sandra Keja Planken, Amy Lewis* en Studio MAST* x Fiction Factory die allen deel uitmaakten van de vier collectieve presentaties: Isola Design Gallery, Rising Talents, Tools & Crafts en Circolare. 


Een andere Dutch design hotspot: Masterly. Ditmaal dus niet meer in 5vie maar in een ander palazzo waar vanaf het dakterras een deel van het iconische gebouw, de Duomo, te bewonderen was. Super centraal gelegen dus.

Foto: Dutch Invertuals, Isola

Bij Masterly hebben we werk gespot van leden* Aleksandra Gaca, Arian Brekveld, Chris Kabel, Erik Stehmann, Joost van Bleijswijk, Kiki van Eijk, en Petra Blaisse en vond er een korte catch-up plaats met David Heldt, co-founder van GLUE, over een aanstaande samenwerking tussen BNO en GLUE.


Triennale, Solid Nature & More or Less

Ook in Milaan, geen nieuw maar oud werk. De Triennale wijdde in samenwerking met initatiefnemer Richard Hutten een kamer aan het dertig-jarige jubileum van Droog. Te zien waren oude bekenden en minder bekende ontwerpen, allen omgeven door muren behangen met Twitter-berichten over de aanloop naar de presentatie. 

Foto's: Kiki & Joost, Masterly | Maarten Baas x G-Star RAW®

Sabine Marcelis ontwierp een imposante, lange tafel die werd gepresenteerd met lokale lekkernijen. En tot slot, was een theatrale locatie het decor van de indrukwekkende presentatie van Maarten Baas voor G-Star RAW®: More or Less. Een vliegtuig van gerecyclede jeans.

Het was een kort maar krachtig bezoek. Als BNO-team hebben we veel gezien, gedaan en veel ontwerpers en relaties gesproken. Veel indrukken zijn nog aan het bezinken. Daarom later meer over onze bevindingen en waarneming.


Follow-up

Heb je gepresenteerd in Milaan en kan je nog wel een paar tips gebruiken voor een goede follow-up? Lees dan hier onze beurstoolkit.

Of heb je interessante leads binnengesleept maar heb je er zakelijke of juridische vragen over? Neem dan contact op met BNO Advies via zakelijkadvies@bno.nl of juridischadvies@bno.nl.

Het complete beeldverslag kun je vinden onder de highlight #MDW23 op ons Instagram account.


*De met een asterisk aangeduide ontwerpers in dit artikel zijn BNO-leden.