#Podcasts

25.11.2024

Designers Inc. met Christine Boland

Voor het nieuwe Dutch designers Yearbook maakte Roel Stavorinus een speciale editie van Designers Inc., waarin hij in gesprek gaat met tijdsgeestanalist Christine Boland.


Prototyping the Future

Tekst: Natasja Admiraal

Beeld: Gees Voorhees

Design is de taal van de tijdgeest. Dat ontdekte Christine Boland al vroeg in haar carrière. Ze noemt zichzelf tijdgeestanalist: nieuwsgierig naar wat mensen drijft, analyseert ze wat er nú gebeurt, waarom en wat de impact is op de toekomst. Voor de podcastserie Designers Inc. gaat ze in gesprek met Roel Stavorinus over de kracht van design in onzekere tijden. “Er is veel uit balans in de wereld, dus juist nu hebben we ontwerpers keihard nodig.”


“Heb je even?” zegt Christine Boland op licht ironische toon als Roel Stavorinus haar tijdens de podcastopname in het kantoor van BNO vraagt naar haar visie op de tijd waarin we leven. Om vervolgens toch in bondige, heldere taal te schetsen hoe de wereld er nu voor staat. We leven in een uitdagende tijd, stelt de trendanalist, tevens keynote-spreker en consultant. Of, zoals ze het zelf formuleert: de ‘ondertussenheid’. Een term die illustreert dat het oude systeem zichtbaar aan het afbrokkelen is, terwijl een nieuw systeem al daagt aan de horizon. Met het oude systeem doelt ze op het antropoceen, het tijdperk waarin de mens een enorme invloed op de aarde heeft gehad. Die ondertussenheid genereert onzekerheid en verdeeldheid, maar minstens zoveel positieve en creatieve energie. 


Hoe manifesteert die onzekerheid zich?

CB: ‘Kijk maar eens om je heen. Er is zoveel ongewis, niemand weet waar het met de wereld naartoe gaat. Dat is iets waar wij als mensen – getraind om te geloven dat het leven maakbaar is, dat je alles aan jezelf te danken hebt – moeilijk mee om kunnen gaan. Maar de realiteit haalt ons in, we zien bestaande systemen vastlopen. Zo is het fast fashion-systeem niet langer houdbaar. Tegelijkertijd gloort er hoop in de vorm van een nieuw systeem. 

 Beeld: Gees Voorhees

Laten we dat voor het gemak het symbioceen noemen, zoals milieufilosoof Glenn Albrecht het ooit zo mooi formuleerde, waarin de mens harmonieus samenleeft met de planeet en alles wat daarop leeft. Waar die twee lijnen elkaar tegenkomen, bevindt zich een kreukelzone die wordt gekenmerkt door crisis, onzekerheid en verwarring. Dat is de tijd waar wij nu in leven. En die ‘ondertussenheid’ duurt al lang, misschien wel té lang.’


RS: Wat voor effect heeft dit op mensen?

CB: We zijn letterlijk ‘in verwachting’ van de toekomst en dat zorgt voor versplintering in de samenleving. De mensen die nu aan de macht zijn, verzetten zich tegen die toekomst. Macht gaat over weerstand. Kijk maar naar het wereldtoneel, naar het nostalgisch nationalisme dat zich aandient in de politiek. De huidige tijdgeest is een ware krachtmeting: enerzijds hebben we te maken met de macht die alles bij het oude wil houden, anderzijds met de kracht van vernieuwing. Ontwerpers vallen meestal in die laatste categorie: zij zijn altijd op zoek naar het nieuwe, naar oplossingen voor de problemen waarin we terecht zijn gekomen.


Wat weerhoudt organisaties om stappen vooruit te zetten?

CB: Zoals ik al zei: de lobby om vast te willen houden aan het oude systeem, maakt het ingewikkeld om vernieuwing door te voeren. Veel bedrijven willen maar wat graag de weg bewandelen naar duurzaamheid en circulariteit. Maar die weg is vol hobbels en obstakels: onderweg kom je het ene na het andere dilemma tegen. Ik zie een hoop bedrijven daarmee worstelen. En weet je wat me daarbij opvalt? Dat de bedrijven die zich het meest consequent bezighouden met duurzaamheid, ook het meest open zijn over de complexiteit daarvan.

Beeld: Gees Voorhees

Het thema van het Dd Yearbook is (Off) Balance. Ik denk dat we het erover eens zijn dat er veel uit balans is in de wereld. Maar die ‘ondertussenheid’ waar jij het over hebt, lijkt mij tegelijkertijd ook zeer vruchtbare grond voor ontwerpers om inspiratie uit te halen.

CB: Absoluut. Er is werk aan de winkel: we hebben onder meer bezieling, sensitiviteit en samenwerking nodig. De balans tussen het masculiene en het feminiene moet hersteld worden. Tussen consumeren en weggooien. Tussen wat we nemen van de aarde en wat we geven. Maar: honderd procent in balans bestaat niet. Om die reden werk ik in mijn eigen projecten graag met een ‘dilemma-dashboard’. Een methode voor merken en ontwerpers om hun duurzame ambities en hun DNA te verenigen. Daarbij zijn er verschillende knoppen om aan te draaien. Maar, net als bij een mengpaneel, zullen die knoppen nooit allemaal in het midden staan. Disbalans is een gegeven, zolang er maar ruimte is voor dynamiek.


Is het niet bijna jammer als die vruchtbare tijd straks achter ons ligt?

CB: Nee, nee, we gaan een fascinerende toekomst tegemoet! Om op deze planeet te kunnen blijven leven, is het noodzakelijk dat we een metamorfose ondergaan. Zie het antropoceen als een dikke volgevreten rups. Dat systeem moet met dezelfde ingrediënten naar een lichtere structuur: de vlinder. En voordat een rups een vlinder wordt, moet deze in de natuur eerst een virus tegenkomen. Een parallel die goed opgaat voor deze tijd: de coronapandemie had immers een grote impact op de samenleving en dwong ons tot gedragsverandering.


 Beeld: Gees Voorhees

Welke rol kunnen ontwerpers spelen in de huidige tijdgeest? In jouw recente publicatie spreek je over ‘imagineering’.

CB: Dat is inderdaad de titel van mijn halfjaarlijkse Design Language-trendanalyse. Daarin laat ik zien welke vormentaal de toon zet in lifestyle, fashion, interieur, retail en visual merchandising. Imagineering is een samentrekking van ‘imagination’ en ‘engineering’. Voeg verbeelding en techniek samen en je krijgt de meest spannende, fantasievolle resultaten. Wat wij nodig hebben van ontwerpers, is dat zij verbeeldingskracht aanwenden om ons te laten zien hoe de toekomst eruit gaat zien. Prototyping possible futures. 

Ik dacht dat ik de term ‘imagineering’ zelf had bedacht. Maar toen heb ik toch even gegoogled, en wat bleek? Dit begrip werd al tijdens de Tweede Wereldoorlog geïntroduceerd door een Amerikaanse aluminiumproducent. De directie wilde voorbereid zijn op marktontwikkelingen na de oorlog, als de vraag naar wapens, en dus naar aluminium, zou afnemen. Imagineering staat voor: eerst je fantasie de vrije loop laten en dit vervolgens ontwikkelen tot iets bruikbaars. Een ander belangrijk aspect is dat ontwerpers moeten beseffen dat het voor grote bedrijven óók een onzekere tijd is, dus dat je daarin een belangrijke rol kunt spelen en dat je die naar je toe kunt trekken.

Beeld: Gees Voorhees

Wil je meer weten over Christine’s visie op de toekomst van design en de uitdagingen van de moderne ontwerpwereld? Beluister de podcast of lees het hele artikel in het Dd Yearbook ’24-’25.


Meer informatie