#Podcasts

02.03.2022

Lies Ros bij Verwondering

Nu Rusland buurland Oekraïne is binnengevallen, is actievoeren belangrijker dan ooit. In gesprek met Lies Ros, medeoprichter van het collectief Wild Plakken. De invloedrijke ontwerpers van visueel verzet.


Nu Rusland buurland Oekraïne binnenvalt, is actievoeren belangrijker dan ooit. In gesprek met Lies Ros, medeoprichter van het invloedrijke collectief Wild Plakken. De invloedrijke ontwerpers van visueel verzet. Wat kunnen we leren van de succesvolle protestbewegingen uit de jaren 80, over hoe je gevoelens van onrecht verbeeldt?

Affiches die nu in het MoMA hangen werden destijds in no time ontworpen vanuit een kraakpand aan de Rozengracht in Amsterdam. Er was geen tijd te verliezen. Zonder sociale media betekende je boodschap verspreiden dat je in het holst van de nacht ging wildplakken. Voor abortus en tegen apartheid, dictators of de woningnood.

Foto: Harald Dunnink in gesprek met Lies Ros

In deze aflevering van Verwondering spreekt Harald Dunnink (oprichter Momkai) met Lies Ros over de impact van iconische posters en krachtige leuzen. Ontdek hoe je je mening nooit onder stoelen of banken hoeft te steken.

Verwondering is misschien wel de meest visuele podcast ter wereld. Alles wat door Harald Dunnink en zijn gasten wordt besproken kun je terugzien in de gallery op verwondering.com.


Highlights

5 highlights uit de gallery van deze aflevering:

  • Eén van de manieren waarop wij Lies Ros ontdekten was door de boekjes van Dutch Graphic Roots. Een initiatief van ZOO producties om aandacht te schenken aan de wortels van de Nederlandse grafische ontwerpcultuur. Opgericht in 1992 door grafisch ontwerpers Eric van Casteren en Robert van Rixtel. 

  • Lies ontwierp met Wild Plakken voor de anti-apartheidsbeweging. Dit was een internationale sociale beweging die zich keerde tegen de apartheid in Zuid-Afrika. Een deel van het werk is opgenomen in de collectie van het MoMA, het Museum of Modern Art in New York.

  • Veertig jaar geleden vonden in Nijmegen de hevigste krakersrellen van de jaren 80 plaats, de Piersonrellen. Aanleiding was de bouw van een parkeergarage in het centrum van Nijmegen waarvoor meerdere arbeiderswoningen moesten worden gesloopt. In het TV programma Andere Tijden krijg je een goed beeld van hoe het geweest moest zijn.

  • Tijdens de Klimaatmarsen van nu zie je vele interessante ontwerpen, waaronder een vlag die duidelijk de stijgende zeespiegel verbeeldt. In de fijne design nieuwsbrief Halfvet kan je er meer over lezen.

  • Wild Plakken als naam was een reactie van dit Amsterdamse 'kollektief' tegen de vakbroeders in Rotterdam, Hard Werken. In 1979 opgericht als literair tijdschrift, maar later bekend als grafisch ontwerpbureau.