Als ‘s werelds beroemdste tuinontwerper denkt Piet Oudolf creatief na over uitdagingen die anderen voor lief nemen. Met parken die er bij slecht licht goed uitzien en planten die uitgebloeid ook prachtig ogen. Wandel mee door zijn bijzondere tuin in Hummelo, waar zijn gestage reis naar wereldfaam begon.
Foto: Harald Dunnink in gesprek met Piet Oudolf
Designs van zijn hand vind je op het puntje van Manhattan, in Londen pal naast de Tower Bridge of straks bij de nieuwe Camden Highline, in Denemarken bij ‘s werelds beste restaurant Noma of in Duitsland bij het Vitra Design Museum. Dichter bij huis kun je het zelf ervaren in de mooie tuinen van Museum Voorlinden in Wassenaar, in het Máximapark bij Utrecht of aan de oevers van de Maas in Rotterdam.
Piet Oudolf weet zijn observatiekunst te combineren met een grote kennis van planten en een niet aflatende honger om te blijven creëren. In podcast Verwondering bespreekt Harald Dunnink met hem hoe hij blijft groeien als ontwerper. Een gesprek over bijsturen en loslaten. Luister en kijk mee op Verwondering.com.
Highlights
5 highlights uit de gallery van deze aflevering:
Piet Oudolf is wereldwijd het meest bekend als ontwerper van the High Line in New York. Dit verlaten goederenspoor toverde hij samen met een beginnend bureau om tot een iconisch stadspark, dwars door Manhattan. Lees erover in Vrij Nederland.
De kleurrijke tuintekeningen van Piet zijn wereldberoemd. Een paar maanden terug sierde een ervan zelfs de cover van designmagazine Wallpaper: een schets van zijn beplantingsplan voor de Oudolf Garten op de Vitra Design Campus in Weil am Rhein, Duitsland.
Dichter bij huis kun je de ontwerpen van Piet zelf ervaren in de mooie tuinen van Museum Voorlinden in Wassenaar, in het fijne Vlinderhof van het Máximapark in Utrecht of aan de oevers van de Maas in Rotterdam. Bekijk het werk in het portfolio op zijn website.
Wat Piet bijzonder maakt is dat hij creatief nadenkt over uitdagingen die anderen voor lief nemen. In Five Seasons brengt documentairemaker Thomas Piper zijn werkproces en filosofie in beeld. Je vindt deze docu gratis bij de NPO.
Volgens Piet moet je jezelf leegmaken om dingen te kunnen zien. In De Groene Amsterdammer verwoordt Christophe Van Gerrewey het mooi: ‘Een tuin van Piet Oudolf confronteert je op een intellectuele manier met de complexiteit van de wereld, als een antigif voor uniformiteit en herhaling.’