#Trainingen

Circulair ontwerpen | Tools #1

08.10.2025


07.00 - 11.00


BNO, WG Plein 600, 1054SK, Amsterdam

Foto: Chantal Bekker

De BNO-werkgroep Sustainability x Design en CIRCONNECT organiseren samen twee trainingen waarin je kennismaakt met praktische tools voor circulair ontwerpen. Dit is deel 1. Klik hier voor deel 2.


Ontwerp met impact

De klimaatcrisis is een van de grootste uitdagingen van onze tijd. Design speelt een cruciale rol bij het vinden van oplossingen: 80% van de milieu-impact van een product wordt al in de ontwerpfase bepaald. Circular design helpt om waarde te behouden tijdens de hele levenscyclus van een product – van idee tot einde levensduur – en om de samenwerking in de keten te versterken.


Aan de slag met circulaire tools

Tijdens deze training laten de Circo-trainers je kennismaken met tools die je helpen circulariteit te integreren in je proces én aan te sluiten op (toekomstige) wetgeving.


Tools die je leert kennen

  • Circulaire Filter PvE-tool: deze tool helpt je om circulaire eisen direct mee te nemen in het Programma van Eisen (PvE). Je krijgt structuur, richting én ondersteuning bij het formuleren van circulaire randvoorwaarden voor je ontwerp.
  • Gids Circulaire Wet- en Regelgeving: deze gids helpt je om relevante Europese en Nederlandse regelgeving te identificeren en te vertalen naar concrete ontwerpvragen. Je krijgt inzicht in duurzaamheidsstrategieën per sector (zoals bouw, kunststoffen, consumptiegoederen en maakindustrie), en hoe je jouw ontwerp kunt afstemmen op wat er nú en straks nodig is.
  • Circulair ontwerp & invloed op gebruikers: deze tool helpt ontwerpers om tijdens de ontwerpfase beter in te spelen op het gedrag en de behoeften van gebruikers in een circulaire economie. Je leert hoe je door slim (her)ontwerp van producten, diensten en systemen klanten kunt stimuleren om circulaire keuzes te maken – zoals bewust consumeren, producten langer gebruiken, repareren en terugbrengen na gebruik. De tool biedt daarmee inzicht in de rol van gebruikers naast het technologische en zakelijke perspectief.


“We zullen vrijwel elk aspect van ons leven moeten herontwerpen – en laat dat nu precies zijn waar wij als ontwerpers goed in zijn.”


–  BNO-werkgroep Sustainability x Design


Waarom meedoen?

Wil je circulariteit structureel onderdeel maken van je ontwerpaanpak? Zoek je tools die je helpen onderbouwde keuzes te maken, en die aansluiten bij nieuwe regels en verwachtingen? Dan mag je deze training niet missen.


Achtergrond: regelgeving in ontwikkeling

De komende jaren worden circulaire ontwerpprincipes steeds belangrijker door nieuwe Europese regelgeving, zoals:

  • Ecodesign for Sustainable Products Regulation (ESPR) – gericht op duurzamere, repareerbare en recyclebare producten.
  • Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR) – om verpakkingen tegen 2030 volledig herbruikbaar of recyclebaar te maken.

Trainers

Marien Korthorst is als zeer ervaren industrieel ontwerper gespecialiseerd in projectmanagement en design van producten voor professioneel gebruik. Hij focust hierbij op de transitie naar de bio-based en circulaire economie. Marien coacht bedrijven die met circulair design en business aan de slag gaan. Dit doet hij vanuit zijn eigen ontwerpbureau Cirkel design en als CIRCO trainer.


Jorien Nijmeijer is een circulair productontwerper en CIRCO-trainer met een praktische aanpak. Met haar bedrijf Let’s Go Circulair ondersteunt ze start-ups en mkb-bedrijven bij het ontwikkelen en verduurzamen van producten. Ze zoekt altijd naar manieren om de milieu-impact te verlagen en stelt daarbij de vraag: Wat maakt dit product écht beter? Door haar ervaring en concrete aanpak helpt ze bedrijven stappen te zetten richting circulariteit.

Foto’s: Jorien Nijmeijer en Marien Korthorst

Kosten

  • BNO-leden: € 150.
  • Niet-leden: € 225.

Alle bedragen zijn exclusief btw en transactiekosten.


* Professionals werkzaam in de culturele en creatieve sector kunnen een aanvraag doen bij het programma Permanente Professionele Ontwikkeling (Werktuig PPO). Op de Werktuig PPO-website vind je meer informatie en doe je een aanvraag voor de cofinanciering van de kosten voor deze training.


Aanmelden

Klink hier om je via Aanmelder.nl aan te melden voor deze training.