#Trainingen

Het Archieftraject

01.01.2025


03.00 - 11.00


Utrecht en/of Rotterdam


Fotograaf: Anna Klevan


Elke maker, elk ontwerpbureau bezit een schatkamer aan archiefmateriaal. Het Archieftraject helpt ontwerpers en bureaus op weg om hun schatkamers op orde te brengen zodat ze deze kunnen delen met anderen.

Het Archieftraject is een professionaliseringstraject waar makers, ontwerpbureaus en culturele instellingen leren hoe ze zorg kunnen dragen voor hun archief. Hoe breng ik overzichtelijk in kaart wat ik in huis heb? Hoe organiseer ik het op een eenvoudige manier? En wat komt erbij kijken als ik mijn archief wil delen met anderen, zoals collega’s, onderzoekers, andere makers of het publiek?

Gedurende vijf maanden word je begeleid bij het vinden van antwoorden voor jouw specifieke situatie. Met ondersteuning van een coach, inspirerende workshopleiders, en in samenwerking met andere deelnemers, ga je aan de slag met je archief. Je verdiept je in hoe je jouw archief op een efficiënte manier kunt aanpakken en op welke manieren het materiaal ingezet en beschikbaar gesteld kan worden. Dit kan bijvoorbeeld gebruikt worden als inhoud voor storytelling of on-demand via een website.


Wat ga je doen?

  • Je volgt bijeenkomsten en workshops die je op weg helpen aan je archief te werken

  • Je verdiept je in hands on hulpmiddelen (online toolbox, webinars) om met je archief aan de slag te gaan

  • Je werkt zelfstandig aan het in kaart brengen en (her)organiseren van het archief

  • Je schrijft onder begeleiding van een coach een actieplan om de structurering van je archief na afronding van het traject voort te zetten


Voor wie?

Bij het werken en plannen maken, neemt het hele bureau of de studio deel. Indien van toepassing, zijn er vertegenwoordigers van de directie, ontwerper en/of officemanager betrokken bij het traject. Eén persoon fungeert als contactpersoon, waarbij andere collega's op specifieke momenten kunnen aansluiten, zoals bij een workshop gericht op zakelijke leiding/directie.

Als je een zelfstandige maker/zzp’er bent, vertegenwoordig je zelf de verschillende rollen en perspectieven met betrekking tot je archief. Hierdoor kunnen sommige vraagstukken niet van toepassing zijn. Je coach denkt echter met je mee en stemt het traject op jouw behoeften af.


Praktische informatie

Het traject 2025 start in Q1 van dat jaar en er is ruimte voor acht deelnemers. 


Aanmelden

Houd onze nieuwsbrief in de gaten om te weten wanneer je je kunt inschrijvingen voor deelname aan het Archieftraject.

Liever zelf aan de slag? Start dan met de workshop Aan de slag met je archief! (exclusief voor BNO-leden).


Contact

Voor vragen kun je contact opnemen met projectcoördinator Guido Jansen o.v.v. Het Archieftraject.


NADD en Podiumkunst.net

Het Inventarisatietraject is een samenwerking tussen het Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur (NADD) en Podiumkunst.net. NADD en Podiumkunst.net nodigen makers en organisaties uit de design-, digitale cultuur- en de podiumkunstensector uit om met hulp van een coach hun archieven in kaart te brengen en plannen te maken deze duurzaam te bewaren en toegankelijk te maken.

Omdat er in Nederland niet één centrale organisatie is die zich ontfermt over het ontwerperfgoed, is in 2021 het Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur gestart. Binnen het netwerk vindt kennisdeling rondom archiveren plaats, worden ontwerparchieven zichtbaar gemaakt en wordt gewerkt aan een digitale infrastructuur om de verspreide archieven toegankelijk te maken. Het doel hiervan is enerzijds om het belang van dit erfgoed voor de samenleving te tonen en anderzijds om een meer duurzame oplossing te vinden voor het beheer en behoud van deze archieven.

NADD bestaat uit 40 partners: grote en kleine erfgoedinstellingen die archieven beheren, ontwerpers, beroepsorganisaties, onderwijsinstellingen en experts op het gebied van ontwerp. De BNO is één van deze partners. Het Nieuwe Instituut is coördinator van het netwerk. 



Dossier Later

Deze training is een onderdeel van het dossier Later, speciaal samengesteld om je als ontwerper te ondersteunen bij het verkennen van zaken zoals herpositioneren, met pensioen gaan, stoppen of juist doorgaan met werken, het archiveren van je werk en de mogelijke overdracht van je studio. Het biedt praktisch advies, inspirerende verhalen en nuttige workshops, zodat je vol vertrouwen je toekomst kunt plannen en vormgeven.