#Artikelen

21.12.2022

A Day in the Life: Collectief Soepel

In onze rubriek A Day in the Life schetsen ontwerpers met een bijzondere werkwijze een beeld van een typische werkdag. Deze keer een kijkje in de keuken bij Collectief Soepel in Arnhem.


Foto: Collectief Soepel | Fotografie: Jesse Wensing, ZWTSR


Collectief Soepel is een samenwerking van zes bevriende ondernemers. Allemaal met een andere achtergrond en ieder met zijn eigen invalshoek: van ontwerp tot techniek en alles daar tussenin. Door de verschillende expertises kan het collectief projecten snel en flexibel realiseren.


Allereerst, beschrijf hoe een typische werkdag er voor jullie afgelopen week uitzag.

Felix van de Veerdonk: “Een typische dag bij Collectief Soepel bestaat eigenlijk niet. Het liefst doen we steeds unieke projecten en dat betekent dat geen dag hetzelfde is. In dit interview geef ik een paar highlights van een woensdag afgelopen maand.

We beginnen altijd om 8.45 uur met koffie. Een beetje zoals in een bouwbedrijf en een fijn en centraal begin van de dag. Voor ons, maar ook voor alle mensen die bij ons werken. Vandaag starten we met 12 personen. Een jaar geleden zou dat uitzonderlijk veel zijn geweest, maar tegenwoordig is dit gemiddeld. Het team bestaat uit de zes oprichters van het collectief, twee meubelmakers, twee productiemedewerkers en twee stagiairs. Om 9 uur gaat iedereen aan het slag en verspreiden mensen zich over de houtwerkplaats, metaalwerkplaats en de studio’s boven.

We zijn hard bezig met de productie van onze Fraké panelen. Een houten gevelbekleding van afvalhout uit de industrie. Gemiddeld staan hier elke dag twee mensen op de productie. Het is tof om te zien hoe dit elke dag efficiënter en beter wordt. We steken veel tijd in het stroomlijnen van het proces.

Foto: de gevel van Casa Nova is bekleed met Fraké panelen | Fotografie: Jesse Wensing, ZWTSR

“Verder houden we ons bezig met voortrajecten van lopende projecten. Momenteel lopen er bij Collectief Soepel zo’n 25 projecten. Bij de meeste hiervan doen wij het ontwerp en de realisatie. Op dit moment worden er veel offertes, ontwerpen en technische uitwerkingen gedaan, en dus zitten de studio’s boven lekker vol!

Een greep uit onze projecten: er wordt nieuw ontworpen meubilair voor ArtEZ Arnhem in 3D gezet, er wordt een concept gemaakt voor het terras van een café om de hoek, en we maken een offerte voor de gehele realisatie van een bijzondere woonark. Het is relatief rustig in de werkplaats beneden maar er gebeurt wel degelijk iets. De CNC-frees staat de hele dag aan want we maken 250 meter boekenkast voor een boekhandel onze stad. Daarnaast wordt de laatste hand gelegd aan een presentatiemeubel voor de ontwerpafdeling van IKEA in Malmö. Hoe gaaf is het dat we een kast vóór Ikea maken! Over een paar maanden zal de drukte in de studio’s verschuiven naar de werkplaats.”

Foto: houtwerkplaats Collectief Soepel | Fotografie: Jesse Wensing, ZWTSR

Wat ging goed? En wat hebben jullie die dag geleerd?

“Er lopen zoveel projecten tegelijk dat het redelijk chaotisch kan zijn in de studio’s. Iedereen heeft constant input nodig van een ander. Onze planner is continu aan het schuiven en met veel verschillende opdrachtgevers klopt de planning maximaal een paar dagen. We leren steeds beter om ons flexibel op te stellen qua planning, maar ook naar elkaar toe. Vandaag was er een levering hout te laat, waardoor er twee houtbewerkers even niet wisten wat ze moesten doen. Snel wat anders bedenken en weer door. Dit brengt voor ons een behoorlijke verantwoordelijkheid met zich mee.”
“Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar we maken dagelijks bewuste keuzes om deze fijne manier van werken in stand te houden.”


–  Felix van de Veerdonk, Collectief Soepel 


Wat zouden jullie anders hebben willen doen, en waarom?

“We bestaan nu vijf jaar. Vooral in het begin hebben we veel werk aangenomen om geld te verdienen, en langzaamaan kunnen we steeds vaker zelf bepalen welke projecten we gaan doen. Daarnaast hebben we een aantal eigen producten ontwikkeld. Op dit moment zijn de meeste nog prototypes, maar we willen in de toekomst graag meer energie steken in het opschalen en verkopen daarvan.

Foto: de Soepel camper | Fotografie: Kneedvorm

Waar komt jullie drive vandaan? Wat inspireert jullie om op deze wijze te werken?

“Onze oorsprong zit echt in het maken. Al van jongs af aan zijn we bezig met het creatief oplossen en toepassen van bijzondere en duurzame materialen. Wij doen projecten die een aannemer niet kan of wil omdat er een gedurfde werkwijze of toepassing van materiaal bij komt kijken. Dat maakt ons werk uitdagend en soms spannend. We doen veel onderzoek naar het verwerken van gerecyclede materialen en hoe we deze om kunnen zetten naar nieuwe producten.

Foto: Collectief Soepel | Jesse Wensing, ZWTSR

Wat zouden jullie andere ontwerpers willen meegeven?

“Collectief Soepel wordt al vanaf het begin bestuurd door zes vrienden. Veel mensen vragen zich af hoe het kan dat we nog steeds bestaan en geen ruzie hebben. Dat vragen we onszelf ook wel eens af, maar ik denk dat het komt omdat we alleen projecten aannemen waar we echt enthousiast van worden.

Als je werk doet waar je zin in hebt, is de kans op een gezonde bedrijfsvoering ook groter. Ik denk dat dit enthousiasme terug te zien is in onze projecten, en daarmee trekken we nog meer leuke opdrachten aan. Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar we maken dagelijks bewuste keuzes om deze fijne manier van werken in stand te houden.”