Tekst door Dewi van de Klomp
In deze reeks bracht Dewi van de Klomp een bezoek aan ArtEZ, de afstudeerexpositie in Arnhem. Van 5 tot en met 9 juli waren er op verschillende locaties in de stad veel afstudeerwerken te zien. Vierdejaarsstudenten Product Design, Creative Writing, Fashion Design, BEAR Fine Art, Docent Beeldende Kunst en Vormgeving, Design Art Technology en Graphic Design toonden hun werk.
Wat viel je op tijdens jouw bezoek aan de afstudeerexpo van ArtEZ, Arnhem?
‘‘Elk jaar presenteren de verschillende afstudeerrichtingen van ArtEZ Arnhem hun graduates op dezelfde locaties binnen de academiegebouwen aan de Onderlangs en Oude Kraan. Dit maakt het voor de terugkerende bezoekers gemakkelijk om door de presentaties te navigeren. Het geeft bijna een gevoel van een tweede thuis, waarbij je niet via de voordeur naar binnen gaat, maar gewoon achterom. In dit geval sta je direct tussen de presentaties van de afdeling product design door een klein paadje te nemen en door een onopvallende openstaande deur te gaan.
Thuiskomen voelde het vast ook voor de liefhebbers van fashion. Na jaren van afwezigheid, presenteerden ArtEZ’s fashion graduates weer als vanouds hun collecties op de catwalk. In een neutrale ruimte met elk een doordachte eigen choreografie presenteerden 27 ontwerpers hun werk. Voor diegene die de show niet konden bijwonen, is er een video-opname gemaakt, waarbij vooral de introductie opmerkelijk te noemen is. Je hoort namelijk voice-overs van buitenstaanders die commentaar geven op de Fashion-afdeling en haar studenten. ‘I thought they were quite scary, because they dress like very space age people in clothes that I don’t really understand’, aldus één van de voice-overs.’’
Welke thema’s houdt deze nieuwe lichting afstudeerders bezig?
‘‘In het algemeen kom je op elke academie wel zo’n beetje dezelfde soort thema’s tegen, waarbij er soms een thema duidelijk uitspringt. Bij deze nieuwe lichting van ArtEZ zie je dat persoonlijke ervaringen- en zoektochten en experimenten met materiaal of technieken net iets vaker het startpunt vormen voor de projecten.
Een voorbeeld van zo een persoonlijk project is Dari Genrasi Ke Generasi van Julliette Keyser. Een project over Keysers relatie, als derde generatie, met de Indonesische cultuur. Waarbij ze haar persoonlijke gevoelens over het verval van de cultuur en verhalen over het verleden, van generatie op generatie visualiseert door middel van batik, een traditionele Indonesische druktechniek.
Met het project In Circles presenteert Helena Hesselink een visuele studie van modulaire en beweegbare sjablonen, die worden beschilderd met een airbrush. Hesselink baseert haar experimenten op de principes van de dubbele pendel, een cirkel met bewegende gewrichten die aan elkaar zijn bevestigd vanuit het midden.’’
Foto links: Dari Genrasi Ke Generasi van Juliette Keyser | Foto rechts: Circles van Helena Hesselink
Welke ontwerpers sprongen eruit, en waarom?
‘‘Archive no. 1 Foam van Lisanne Peters. Peters introduceert een nieuw zacht en schuimachtig materiaal dat volledig is samengesteld uit plantaardige ingrediënten en binnen slechts drie weken na gebruik biologisch afbreekbaar is. Dit staat in schril contrast met traditionele schuimsoorten, die 50 tot 500 jaar nodig hebben om af te breken en daardoor aanzienlijke vervuiling veroorzaken.
Het meest opmerkelijke aan het materiaal is echter niet alleen het duurzame alternatief dat het biedt voor bijvoorbeeld piepschuimverpakkingen, maar ook de uitzonderlijke presentatie. Zoals de titel al verklapt, presenteert Peters niet alleen het materiaal zelf, maar ook het onderzoek en de ontwikkeling. Dit doet ze door een fysiek archief te creëren waarin ze een boek heeft geproduceerd om het hele proces vast te leggen. Het archief bevat niet alleen informatie over het nieuwe materiaal, maar ook interviews met experts op het gebied van biologisch afbreekbare materialen, waardoor de kennis over dit onderwerp wordt vergroot.
Foto's: Archive no. 1 Foam van Lisanne Peters
Een opvallend project is BADA-23 van Eunju Park, waarin ze haar diepe verbondenheid met de natuur benadrukt en bewustzijn toont van de schadelijke impact van menselijke uitbuiting van niet-menselijke wezens op onze planeet. Ze schetst een toekomst waarin mensen geboren worden met een gemodificeerd lichaam, waarbij niet-menselijke intelligenties en vaardigheden geïntegreerd zijn in de organen.
BADA-23, het eerste model van een toekomstig menselijk lichaam, heeft als doel de schadelijke gevolgen van milieuvervuiling tegen te gaan en de voortzetting van het menselijke ras te waarborgen. Het bevat intelligentie en vaardigheden van zeedieren, waardoor het lichaam beschermd wordt tegen chemische gifstoffen en honger, en het zelfstandig kooldioxide omzet in zuurstof. Zowel in theorie als visuele uitwerking presenteert Park een fascinerende voorspelling.
Foto links: BADA-23 van Eunju Park | Foto rechts: Artifacts of Introspection van Yfke Beijer
Tot slot nog een spotlight op Artifacts of Introspection van Yfke Beijer. Met haar project tracht Beijer een fysieke herinnering te creëren aan het ongrijpbare proces van introspectie: waarbij individuen op zoek gaan naar een dieper begrip van zichzelf en hun innerlijke wereld. Hiermee benadrukt ze het belang van deze reflectieve praktijk in onze snel veranderende wereld. Volgens Beijer speelt traagheid een cruciale rol in het zelfonderzoek, omdat het neurologisch gezien bijna onmogelijk is om in een introspectieve staat te zijn als je snel denkt.
De gepresenteerde attributen bieden mensen de mogelijkheid om te vertragen, reflecteren en introspectie toe te passen. Dit kan bijzonder waardevol zijn voor een alsmaar groeiende groep individuen die niet langer mee willen gaan in onze gehaaste en prestatiegerichte maatschappij, maar juist op zoek zijn naar meer rust en zelfkennis.’’
Is er een link te leggen met het thema ‘naturing’?
‘‘Naturing verwijst naar het ontwerpen met en voor de natuur, waarbij de focus ligt op het creëren van ontwerpen en systemen die in harmonie zijn met de natuur. Het houdt in dat er rekening wordt gehouden met de behoeften van alle levende wezens en er wordt gestreefd naar een duurzame en regeneratieve benadering.
Zoals in het project I’m sure they’ll grow van Yaël Noij, waarin hij alternatieve manieren van voedsel verbouwen en produceren onderzoekt. Voor dit onderzoek verbleef en werkte Noij op een permacultuur-boerderij in Duitsland. Permacultuur-boerderijen streven naar een meer permanente en regeneratieve rol in de voedselproductie. Ze werken in harmonie met de natuur, waarbij micro-organismen worden gebruikt om voedingsstoffen terug te geven aan de bodem. Het behouden van een gezonde bodem is essentieel, omdat dit uiteindelijk leidt tot voedzame gewasopbrengsten.
Het onderzoek van Noij heeft geleid tot een documentaire, die is opgedeeld in drie hoofdstukken: planten, groei en teruggeven. In de documentaire toont hij hoe hij vanuit de permacultuur-principes voedsel verbouwt, ondersteunt en deze principes toepast in het dagelijks leven.’’
Foto:'s I'm sure they'll grow van Yaël Noij
Hey graduate!
Ben je onlangs afgestudeerd aan een kunst- of designacademie? En wil je jouw eindexamenproject tonen aan de Nederlandse ontwerpgemeenschap? Stuur je afstudeerwerk kosteloos in en maak kans op publicatie in het Dd, Dutch Design Yearbook 2023.
Beeld: Dd Yearbook 2022 | Ontwerp: studio de Ronners