#Artikelen

18.07.2024

Class of ’24: Academie Minerva

Onze designscouts bezoeken de eindexamenshows van de Nederlandse academies op zoek naar nieuw talent. Dit keer illustrator en BNO-bestuurslid Sanne Boekel over haar bezoek aan Academie Minerva.


Tekst door Sanne Boekel
Hoofdbeeld: Werk van Sandro Locci

Academie Minerva toonde in juni, samen met tien culturele instellingen in Groningen de resultaten van het harde werk van 170 afgestudeerden.

Foto: Hier fleur je van op, Fleur Peters | Fotografie: Sanne Boekel

Voor de ingang van de expositie-locatie in het hoofdgebouw aan het Zuiderdiep staat het werk van Fleur Peters; ‘Hier fleur je van op’. In de vrolijke galerie op wielen exposeert Peters haar illustraties, waarin ze met veel humor en kleur de draak steekt met de zwaarte van het zorgen maken.


Het lijkt een pleidooi te zijn voor samen lachen en daarin de verbinding te zoeken met de ander die, ongetwijfeld, ook wel eens overrompeld wordt door onzekerheid. De installatie van Peters nodigt uit om uit je eigen hoofd te komen en in gesprek te gaan.


Het zoeken van verbinding blijkt een terugkerend thema te zijn onder de pas afgestudeerden. Daar waar in de maatschappij steeds duidelijker zichtbaar wordt hoe polarisatie groeit terwijl extremen extremer worden, lijken de jonge ontwerpers juist naar het tegenovergestelde te zoeken. De vraag hoe we elkaar terug gaan vinden resoneert in de expositie.

Nande Overtoom, tevens winnaar van de Minerva Award for Design, nodigt de toeschouwer aan om hun grenzen en behoeften te onderzoeken. In ‘Wensen of Grenzen’ neemt ze hen mee aan de hand van een poëtische gedachtenstroom waarin vragen over beweging en verbinding passeren.


In de installatie is er ruimte voor de toeschouwers om zich tot elkaar te verhouden; iedere beweging werkt door en heeft impact op de ander. Dat je als ontwerper iets heel persoonlijks kan raken blijkt ook als ik even rondvraag: het is een werk dat je moet ervaren omdat het gaat over iets dat zo fundamenteel is, dat het veel losmaakt.

 Foto: Wensen of Grenzen, Nande Overtoom | Foto via Academy Minerva

Grote kleine verhalen

Opvallend is dat er ruimte lijkt te zijn ontstaan om het over kleine verhalen te hebben. Grote kleine verhalen, om precies te zijn. Die tegen het licht van de grote wereldproblemen misschien klein lijken, maar op individueel niveau van grote betekenis zijn. Verhalen die persoonlijk zijn, maar raken aan iets fundamenteels.

 Foto: Unraveling, Lisa Boudewijns | Fotografie: Sanne Boekels

In ‘Unraveling’ vertelt Lisa Boudewijns het verhaal over opgroeien als glass child: het opgroeien als kind met een ernstig zieke zus. Ze verbindt haar eigen ervaringen aan wetenschappelijke bevindingen om het kader van haar eigen verhaal op te bouwen.


Het is een intiem werk dat op een indrukwekkende manier de zoektocht naar dat persoonlijke verhaal laat zien.

Door de toeschouwer of lezer mee te nemen in haar eigen zoektocht creëert ze de ruimte voor begrip en validatie.

Met haar boek geeft ze kwetsbaarheid een plek, emoties de ruimte en laat tegelijkertijd zien hoe ze als ontwerper haar persoonlijke verhaal kan (uit)dragen.

De aandacht voor emotie zien we ook terug in het werk van Sterre van Bommel. In ‘Playing with Hearts’ onderzoekt zij de angst om gekwetst of pijn gedaan te worden door anderen en de manier waarop we daar niet altijd invloed op hebben. Geïnspireerd door een kaartspel maakte Van Bommel een serie ruimtelijk werken waarin ze niet alleen speelt met de metafoor, maar ook met de ruimtelijkheid van illustratie.

Foto links: Playing with Hearts, Sterre van Bommel | Foto rechts: Beyond Cotton, Niek Martens | Fotografie: Sanne Boekel 

Een klein verhaal met een iets andere toon is het werk van Niek Martens: ‘Beyond Cotton’.  Hierin onderzoekt hij het vaak verkeerd gebruikte wattenstaafje en waarschuwt voor de gevolgen van het verkeerd schoonmaken van het oor. Met een uitgebreide serie illustraties opent hij het gesprek over oorsmeer, dat we misschien een beetje vies vinden maar dat behoorlijk nuttig blijkt te zijn.


Vervreemding

Wat ook opvalt is de aandacht voor de ervaringen van het alledaagse en de manier waarop de pas afgestudeerde ontwerpers spelen met de vervreemding daarvan.

Met ‘The Reshaping of Everyday’ exposeert Lieve van Loon een serie werken over alledaagse objecten die ze op een vervreemdende manier heeft uitvergroot. Ze zoekt de naar de grens van het object, het herkenbare, in de vervorming.

Foto links: Werk van Sandro Locci | Foto rechts: Reshaping of Everyday, Lieve van Loon | Fotografie: Sanne Boekel 

In keramiek, grafiek, tekeningen en glas en lood reproduceert ze de objecten en geeft daarmee gestalte aan haar obsessies met de voorwerpen. Het is een ode aan de dingen die er gewoon zijn en tegelijkertijd een visueel schouwspel waarin alle voorspelbaarheid verdwijnt tot er een interessante visuele compositie overblijft.

Ook in het werk van Sandro Locci wordt gespeeld met vervreemding. In zijn werk heeft hij het geluid van verschillende muziekinstrumenten gebruikt als basis in de visualisatie van deze instrumenten. Het is een spannend samenspel tussen vervreemding en herkenning. 


Naast het werk van Locci en Van Loon exposeert productontwerper Bob Frederik ‘Restacked’: een multifunctioneel meubelstuk dat zowel een stoel als een tafel als een kast als een lamp is. Met zijn innovatieve ontwerp onderzoekt Frederik de ruimte en speelt daarin met functionaliteit.


 Foto: Restacked, Bob Frederik | Fotografie: Bob Frederik

Analoog

Terwijl de digitalisering van onze leefwereld steeds verder gaat en AI meer dan regelmatig stof doet opwaaien, is er op de afstudeerexpositie veel werk te zien waarin analoge maakprocessen de basis vormen.

 

Marieke Druiven maakte de horror stopmotion-animatie ’T Gat, waarin ze het verhaal vertelt over een vrouw die erachter komt waarom haar bejaarde vader verdwenen is. 

Druiven exposeert hierbij een indrukwekkende hoeveelheid decors. Ze omarmt in haar werk de zichtbaarheid van het materiaal en speelt met tactiliteit. Haar visuele taal sluit naadloos aan op de terugkerende onderwerpen in haar werk; het menselijke, het bizarre en de echtheid ervan.




Hey graduate!

Ben je onlangs afgestudeerd aan een kunst- of designacademie? En wil je je eindexamenproject tonen aan de Nederlandse ontwerpgemeenschap? Stuur je afstudeerwerk kosteloos in en maak kans op publicatie in het Dd, Dutch Design Yearbook 2024.

Foto: Graduates in Dd Yearbook '23-'24 | Ontwerp: studio de Ronners