Tekst en fotografie door Wisse Trooster
Hoofdbeeld: ‘Our Generation Loves This’ van ArtEZ product design
Elk jaar valt er wel een opleiding extra op voor mij; dit jaar was dat ArtEZ in Arnhem. De presentaties van alle afdelingen waren van een hoog niveau. Waar in andere steden nog de nasleep van de coronajaren zichtbaar was, met minder uren in de werkplaats en studenten die niet bij hun werk stonden, was dat in Arnhem niet het geval. De projecten waren goed uitgewerkt, en de meeste afstudeerders presenteerden hun werk met trots.
Foto: Our Generation Loves This, ArtEZ
De tentoonstelling ‘Our Generation Loves This’ van ArtEZ Product Design vond plaats bij Oude Kraan in plaats van het Rietveldgebouw. De presentatie was van A tot Z goed verzorgd. Bij de entree werden bezoekers verwelkomd door een tunnel met portretten van de afstudeerders, terwijl uniforme sokkels en visitekaartjes de details compleet maakten. Elk werk kwam op een indrukwekkende manier tot zijn recht. Naast de gemeenschappelijke entree was er een lange tafel waar van elk project een deel van het ontwerpproces werd getoond.
Foto: Tafel met ontwerpprocessen
Afkomst
De nieuwe lichting afstudeerders werd sterk beïnvloed door het thema ‘afkomst’. Maria-Patricia Lupascu liet zich voor haar project ‘My Casa Mara’ inspireren door de unieke textielpatronen van verschillende generaties uit haar familie. Ze vertaalde deze patronen naar keramische objecten, wat een sterke verbinding toont met haar roots en cultureel erfgoed.
Foto : My Casa Mara door Maria-Patricia Lupascu
Ellemijn de Kruijf ontwierp kledingaccessoires die de kleuren van specifieke regio’s weergeven, zoals het gebied waar de drager vandaan komt. Deze moderne interpretatie van klederdracht verbindt de drager op een creatieve en visuele manier met zijn of haar afkomst.
Foto: Wederdracht door Ellemijn de Kruijf
Persoonlijk welzijn
Ook het thema ‘persoonlijk welzijn’ was op uiteenlopende manieren te zien in de afstudeerexposities. Claudia Nijhof vroeg zich af welke objecten ons eraan kunnen herinneren speels te blijven. Met haar project ‘Play is Key’ paste ze Erving Goffman’s theorie toe over hoe je ‘keys’ kunt gebruiken om het gedrag van mensen te beïnvloeden, gecombineerd met een citaat uit Homo Ludens (1938): “play is like a decoration of life, it is like an ornament, a sweet glaze, flowers, sprinkles, etc...’’ Dit resulteerde in een kleurrijke collectie interieuraccessoires die laten zien dat decoraties ook een vorm van communicatie kunnen zijn en invloed kunnen hebben op ons welzijn.
Foto: Play is Key door Claudia Nijhof
Myrthe Maria Kramer onderzocht in haar project ‘Het Binnenste naar Buiten’ hoe architectuur en ontwerp kunnen bijdragen aan het verkennen van de innerlijke wereld en het genezen van trauma. Ze creëerde abstracte objecten voor gebruik in Psychodrama-therapie, waarbij geen concrete betekenis of suggestie aan de objecten is verbonden om zo de rationaliteit te overstijgen.
Foto: Het Binneste naar Buiten & Het Huis van Genezing door Myrthe Maria Kramer
Een ander onderdeel van haar afstudeerwerk is de visualisatie van het Huis van Genezing, een metafoor uit het boek Traumaseksuologie & Psychodrama van Peter John Schouten. Met een maquette verbeeldt ze een reis door verschillende kamers van dit metaforische huis, zodat therapeuten samen met cliënten een symbolische reis kunnen maken door psychologische structuren die aandacht behoeven.
In beide gevallen kunnen de gebruikers door de functionaliteit van de producten een emotionele connectie maken, wat de mentale gezondheid ondersteunt.
Andere highlights
Van de afdeling Graphic Design sprong het werk ‘Press to Impress’ van Shenoa van Engen eruit. Ze wilde graag meer hands-on werken binnen haar vakgebied. Toen ze een ongebruikte boekdrukpers vond, besloot ze deze te combineren met moderne materialen zoals acrylaat. Deze combinatie van een oude techniek met nieuwe materialen resulteerde in een bijzonder lettertype. Met haar presentatie betrok ze bezoekers bij haar vakgebied door live demonstraties te geven.
Bij de entree van het Rietveldgebouw kon je niet om het werk van Marianne Schokkenbroek heen. Zij studeerde af aan Docent Beeldende Kunst en Vormgeving (DBKV). Met haar werk probeert ze de dubbelzinnigheid in onze omgang met anderen te verbeelden. De vormvrijheid van de ballon wordt ingeperkt en gestuurd door het metalen frame. Deze combinatie van vrijheid en beperking, van zacht en hard, sprak mij bijzonder aan.
Foto links: Press to Impress, Shenoa van Engen | Foto rechts: werk van Marianne Schokkenbroek
Tot slot: Sophie Aalbers die eveneens afstudeerde aan DBKV met haar performance ‘Houd Afstand, Raak Me Aan’. In deze performance stelt ze zichzelf letterlijk bloot in een kleine ruimte, waarbij de toeschouwers dicht op haar staan. In deze intieme setting, met slechts vijftien toeschouwers, trekt ze haar schildersjas uit, smeert zich in met gietklei, en laat veel emotie los. Er is geen directe interactie met het publiek. De gelaagdheid van de performance en de manier waarop ze met het materiaal omgaat, sprak mij bijzonder aan. Na het lezen van haar omschrijving kwam de boodschap van de performance nog duidelijker over:
Deze is voor ieder mens die door mij heen kon kijken mijn grootsheid al kon zien nog voor ik uit kon bloeien voor alle naasten om mij heen die mij van binnen zagen nog onder alle lagen van onwetendheid en groei die dwars door mijn ogen keken als ik weer eens was bezweken door de druk van buitenaf deze is voor ieder mens elk engel op mijn pad die door mij heen kon kijken en mij hielp mijn licht te zien — Sophie Aalbers (2024) |

Hey graduate!
Ben je onlangs afgestudeerd aan een kunst- of designacademie? En wil je je eindexamenproject tonen aan de Nederlandse ontwerpgemeenschap? Stuur je afstudeerwerk kosteloos in en maak kans op publicatie in het Dd, Dutch Design Yearbook 2024.
Foto: Graduates in Dd Yearbook '23-'24 | Ontwerp: studio de Ronners