Tekst door Dewi van de Klomp
Hoofdbeeld: Bij de luizenmoeder, Ashley Abreu
Tijdens HKU’s Exposure eind juni presenteerden tientallen afstuderende ontwerpers hun projecten op verschillende locaties in de stad. BNO projectmanager Dewi van de Klomp bracht een bezoek aan de faculteit Media.
Verhalen van verbinding en identiteit

Op Exposure wordt een variëteit aan projecten gepresenteerd die betrekking hebben op geschiedenis, storytelling, inclusie, diversiteit, duurzaamheid, klimaat, cultuur en zelfreflectie. Veel projecten hebben hun uitwerking in boekvorm gevonden. Zo neemt Sadie van Breemen ons mee in het verhaal van Dorothea, haar Indische overgrootoma, dat gaat over migratie, oorlog, integratie en het belang van het behouden van identiteit. |
Floor van den Bergh toont met ‘Ondergewerkt’ een onderzoek naar een netwerk van littekens in het Nederlandse kustlandschap, waarbij ze de overblijfselen van de betonnen complexen in het duingebied langs de kust in kaart brengt. En Midas Boering zet zich in ‘Sorry, jouw schuld’ af tegen het idee dat een beter milieu bij jezelf begint.
Toekomstvisies
Een opvallend project is “A Dissolving, A Return”, een werk van twee 3D-animaties, van Saskia Soetendaal. Het stelt twee tegengestelde toekomsten voor: Gaia en Etheria, waarin we ons hebben verwijderd van ons mensgerichte wereldbeeld. Terwijl Etheria een stap vooruit is in een onderling verbonden digitaal bestaan, is Gaia een herinnering aan waar we vandaan komen en een terugkeer naar het grotere ecosysteem waar we ons in de loop der tijd van hebben verwijderd.
Foto: A Dissolving, A Return, Saskia Soetendaal | Fotografie via HKU
Met dit project wil Saskia mensen aan het denken zetten en inspireren tot actie. “Met onze huidige wereld op een keerpunt moeten we onze destructieve patronen collectief veranderen en overgaan naar een inclusief posthumanistisch perspectief. Van disbalans naar balans.”
Een turbulente relatie
Nog een bijzonder project is ‘Haar dagboek’ van Ashley Abreu. Dit project onderzoekt de relatie tussen een vrouw en haar kroeshaar, die zij als turbulent ervaart. Abreu vertaalt de ongemakkelijke en nare situaties, evenals de grappige en mooie momenten en de bijbehorende gevoelens van het hebben van kroeshaar, in een prachtig geïllustreerde reeks beelden. Het project roept herkenning op bij anderen met kroeshaar en laat mensen zonder kroeshaar zien wat het betekent om kroeshaar te hebben. Het moedigt je vooral aan om je in een ander te verplaatsen. |

Moderne Mythen
Schuin tegenover het project van Abrue roept een ander project om aandacht. In ‘Chain of Stories’ onderzoekt Pim van Hemert oude volksverhalen. In het tijdschrift, dat per editie een ander volksverhaal behandelt, is elk onderwerp verbonden met het voorgaande, waardoor een samenhangende verhaallijn ontstaat.
Foto: Chain of Stories, Pim van Hemert | Fotografie: via HKU
De volksverhalen zijn bewust gekozen om relevant te zijn in de wereld van vandaag. In het ontwerp van het magazine zijn veel aanwijzingen verborgen die je helpen om de conclusie te ontrafelen. Hierdoor krijgt het tijdschrift meerdere lagen en nodigt het uit om het opnieuw door te bladeren.
Ruimte voor het ongrijpbare
Tot slot ‘The space between nothing and all things’ van Rolf Wienbelt die genomineerd is voor de HKU Awards. Hij stelt: “Tegenwoordig zijn er oneindig veel leuke dingen. Veel dingen eisen je aandacht, sommigen verdienen het en aan anderen geef je het graag. Onbewust besluiten we om ruimte vrij te maken voor alle mogelijke dingen. Zo verdelen we elke dag nieuwe informatie over steeds kleinere stukjes van onze geest. Totdat elk hoekje is gevuld.”
Foto: The space between nothing and all things, Rolf Wienbelt | Fotografie via HKU
Met zijn publicatie, die bestaat uit illustraties van vloeiende en zwevende vormen en patronen, brengt hij rust in je geest en creëert hij ruimte voor informatie die zo ongrijpbaar is dat het nauwelijks plaats in je hoofd inneemt.
Hey graduate!
Ben je onlangs afgestudeerd aan een kunst- of designacademie? En wil je je eindexamenproject tonen aan de Nederlandse ontwerpgemeenschap? Stuur je afstudeerwerk kosteloos in en maak kans op publicatie in het Dd, Dutch Design Yearbook ’24-’25.
Foto: Graduates in Dd Yearbook '23-'24 | Ontwerp: studio de Ronners