#Artikelen

24.01.2023

Extravet #26

Alternatieven voor het gebruik van Pantone-kleuren, bewondering voor surrealistisch ontwerp en een lijst met tips voor Figma-plugins. Jeroen Disch over items die hem de afgelopen maand het meest zijn opgevallen.


Must read

Sinds vorige maand zijn vrijwel alle Pantone-kleurboeken uit InDesign, Illustrator en Photoshop verdwenen, als gevolg van Pantone's nieuwe licentiemodel. Om toegang te behouden tot alle PMS-kleuren in Adobe CC, moet je een abonnement van $15 per maand afsluiten op Adobe Pantone Connect. Als je dat niet doet, zullen de PMS-kleuren die in oude documenten staan, zwart worden.

Da's behoorlijk klote als je kleuren in PMS moet aanleveren bij de drukker. In feite word je gegijzeld door twee monopolisten.

Zijn er alternatieven voor het gebruik van Pantone-kleuren? Ja. Dit artikel geeft er een aantal.

Eén van die alternatieven werd mij getipt door Halfvet-lezer en drukwerk-guru Henk Gianotten. Hij werkte mee aan A Better Brand Color Guide (BBCG), die net is gelanceerd. BBCG is een handleiding voor het definiëren van consistente merkkleuren in RGB en CMYK, zonder gebruik te maken van Pantone. Want zelfs PMS- en CMYK-kleuren worden soms verschillend gedrukt, door verouderde kleurwaaiers of een verkeerde menggrijsvervanging-instelling. De handleiding moet voor een stabiele kleuruitvoer zorgen zodat kleuren er op verschillende dragers consistent uitzien.

Foto: insights4print.ceo

Een van de slimmigheden uit de BBCG is het gebruik van Adobe Swatch Exchange. Deze ASE-bestanden bevatten alle kleurinformatie en kunnen eenvoudig worden uitgewisseld en ingeladen in Adobe programma’s. Brand guidelines zouden eigenlijk standaard zo'n ASE-bestand moeten bevatten voor ontwerpers om te downloaden. Die hebben dan meteen de correcte color swatches.

A Better Brand Color Guide wil de internationale standaard worden om kleurinformatie uit te wisselen tussen ontwerpers onderling en met drukkers. De guide is gratis te downloaden, ook in de Nederlandse vertaling.

Als je op zoek bent naar een robuuste manier om kleuren uit te wisselen dan is BBCG zeker een aanrader. En al helemaal als je een alternatief zoekt voor Pantone. ✊


Must see

Foto: Rémi Volclair

Ontwerper Rémi Volclair maakt organische en surrealistische type designs. Ongelofelijk prachtig. 


Must use

Een aantal favoriete Figma-plugins van de afgelopen tijd:

Foto: Figma
  • Flowkit koppelt artboards/frames in Figma aan elkaar d.m.v. pijlen om snel user flows te maken. Verplaats je een artboard/frame dan schuiven de pijlen mee;

  • Html.to.design zet bestaande websites om naar bewerkbare Figma-files. Ja dat lees je goed;

  • Icons8 Background Remover verwijdert achtergronden uit foto’s;

  • Image Tracer zet beelden om in vectoren;

  • Magician genereert met AI, iconen, teksten en beelden;

  • Makers laat je in een paar klikken een volledige website maken en publiceren.


Jeroen Disch is design director bij digitaal ontwerpbureau Bravoure. Daarvoor was hij design lead bij GRRR, ontwerper bij Lava en Edenspiekermann. Hij geeft gastlessen en schrijft een nieuwsbrief over digital design: Halfvet.