#Artikelen

29.08.2023

Jeroen Verbrugge over later

In de rubriek Over Later interviewen wij (voormalig) leden die afscheid hebben genomen van het ontwerpvak. We bevragen hoe zij de transitie naar hun pensioen hebben ervaren en welke tips zij jonge (of andere) ontwerpers willen geven.


Naam: Jeroen Verbrugge 

Naam van voormalige studio: FLEX/design B.V.

Disciplines: industrieel ontwerpen, verpakkingsdesign, merk-en designstrategie


Als mensen over Jeroen Verbrugge spreken, wordt ongetwijfeld zijn grote passie voor het designberoep genoemd. Dat geldt niet alleen voor zijn voormalige bedrijf FLEX/design met zijn team van 30 toegewijde ontwerpers, ingenieurs, modelbouwers en kantoorbeheer. Maar ook buiten FLEX maakte Jeroen uit van vele initiatieven om het ontwerpveld te versterken, zoals zijn deelname aan het BNO-bestuur tussen 1998 en 2010, door verschillende onderzoeken te initiëren en te doceren aan de Erasmus Universiteit. 


Op welk punt begon je na te denken over later? En waarom was dat?

“In principe ben ik al in de jaren ‘90 gestart met het afsluiten van een lijfrentepolis en een externe pensioenvoorziening bij Zwitserleven. Vanaf 2015 ben ik bewust en actief bezig geweest met het overdragen van FLEX/design c.q. het verkopen van mijn aandelen als onderdeel van mijn pensioen. Verder ben ik eigenaar van het bedrijfspand van FLEX/design a 1100 m2 en ben ik de ontvanger van de huur.”


Heb je de studio overgedragen of verkocht of ….. ? En hoe verliep dat proces?

“Lopende het bestaan van FLEX/design zijn wij twee keer benaderd door een externe partij voor het kopen van onze onderneming. Dat was respectievelijk een Engelse en daarna een Amerikaanse partij. Beide voorstellen waren financieel aantrekkelijk, maar kwamen op dat moment nog te vroeg. Ook is er een poging geweest voor een management buy-out, maar die mislukte helaas. Uiteindelijk heeft een andere ondernemer begin 2020 van buitenaf in twee tranches aandelen - respectievelijk 85% en daarna 15% - alle aandelen gekocht.”


Hoe heb je jouw werk gearchiveerd?

“Daar ben ik, samen met een ‘oud-gediende’ van FLEX/design die daar nog steeds werkt, nu mee bezig. Het archief is deels fysiek en een groot gedeelte is al gedigitaliseerd. Het is een tijdrovend proces, maar de komende tijd gaan we het overige deel ook digitaliseren.” 


Zou je dingen anders hebben aangepakt met de kennis van nu? Wat raadt je andere ontwerpers aan?

“Het management buy-out traject had anders ingericht kunnen worden, waardoor de slagingskans wellicht groter was geweest. Verder denk ik dat je na het verkopen van aandelen als oud-eigenaar nog maximaal een jaar moet aanblijven, maar zeker niet langer dan dat. Verder:


  • Hanteer altijd reële commerciële tarieven en wees open over extra gemaakte uren, zoals elke ieder andere vakman dat ook doet;

  • Zet vanaf ongeveer je 30e geld opzij in een pensioenpot;

  • Zorg dat je activiteiten een eigen en uniek kenmerk hebben, zorg voor gezonde winstcijfers, bouw je eigen ‘merk’ en zorg er zo voor dat je werk waarde heeft en overdraagbaar is voor een - betaalde - opvolging c.q. overname. Bouw ook aan een solide vaste klantenkring c.q. stevige ‘recurrent business’. Dat maakt overdracht en verkoop van je bedrijf en activiteiten veel kansrijker en financieel gunstiger;

  • En koop, financier en investeer indien mogelijk in je eigen huisvesting.” 



Wat was een belangrijk keerpunt of hoogtepunt in jouw carrière, en waarom?

“Er zijn vele hoogtepunten geweest. Variërend van meerdaagse bedrijfsuitjes, grote kerstdiners met team en partners, het groots gevierde 25-jarige bestaan van FLEX/design tot alle warme dankbetuigingen die ik bij mijn afscheid van FLEX/design in grote getallen mocht ontvangen. Een keerpunt was het starten van onze verpakkingsdesign-activiteiten, waarmee wij indirect ook veel kennis en ervaring opdeden op het gebied van branding. Dit gaf ons toegang tot een andere soort (FMCG) klanten die een andere economische cyclus dan de klassieke industrieel-ontwerp opdrachtgevers hebben. Voor de financiële stabiliteit van de onderneming was dat een belangrijke ontwikkeling.”


Wat mis je van jouw ontwerpjaren? Wat doe je nu?

“Het ontwerpen zelf. Hoeveel ik dat nu met interieur design en het begeleiden van startups toch nog steeds beperkt doe. Verder ben ik schaatscoach- en trainer.” 


Dossier Later

Dit artikel is onderdeel van het dossier Later, speciaal samengesteld om je als ontwerper te ondersteunen bij het verkennen van zaken zoals herpositioneren, met pensioen gaan, stoppen of juist doorgaan met werken, het archiveren van je werk en de mogelijke overdracht van je studio. Het biedt praktisch advies, inspirerende verhalen en nuttige workshops, zodat je vol vertrouwen je toekomst kunt plannen en vormgeven.