Work & Show: Studio OAK

Een rubriek met bijzonder werk van onze leden. Dit keer de 'smart office' van Van Wijnen door interieurontwerpbureau Studio OAK.

Wat maakt dit project zo bijzonder?

"Het kantoor van Van Wijnen in Heerenveen is omgetoverd door Studio OAK tot een plek waar productiviteit en creativiteit worden gestimuleerd door beleving; een 'smart office' waarbij het draait om duurzaamheid en flexibiliteit. 


Odoo CMS - een grote afbeelding

Foto: Studio OAK, Folkert van der Kooij en Laura Fransen / Fotograaf: Erikjan Koopmans

Een toonaangevende feature van het ontwerp is de digitale butler van het gebouw – Higgens – die continu data verzamelt om het gebouw steeds beter te maken voor haar medewerkers. Alles in het gebouw is erop gericht om de medewerkers zo goed mogelijk te bedienen. Doordat licht, bureauhoogte en het binnenklimaat zich via slimme sensoren aanpassen aan de voorkeuren medewerker is er sprake van flexibele werkplekken. Het kantoor beweegt mee met de medewerkers en niet andersom."

Odoo CMS - een grote afbeelding

Foto: digitale butler Higgens / Fotograaf: Erikjan Koopmans

Wat was het doel van het project, en hoe draagt het ontwerp bij aan het bereiken ervan?

"Het doel was om een duurzaam kantoor te ontwerpen dat flexibel mee kan groeien met het bedrijf, met elementen die demontabel en verplaatsbaar zijn. Hierdoor groeit en beweegt het kantoor mee met de veranderingen binnen het bedrijf. Een grote uitdaging was om een open kantoor te ontwerpen zonder dat het een kantoortuin wordt, omdat wij al eerder hebben ondervonden dat een kantoortuin niet werkt.

Odoo CMS - een grote afbeelding

Foto: interieur Van Wijnen / Fotograaf: Erikjan Koopmans

Opvallend zijn de Van Wijnen-rode elementen. Deze elementen zijn geplaatst op een grote rail die dwars door het kantoor loopt. Hierdoor krijgt de ruimte karakter en dit is tevens een flexibele ruimte-afscheiding. Het gehele kantoor is ingericht volgens de Oak Vital Office methode. Hierbij is ons doel is om zoveel mogelijk elementen die gunstig zijn voor werkgeluk, welzijn en productiviteit van medewerkers toe te passen in het ontwerp van kantoorruimtes."         

Kun je iets vertellen over het (ontwerp-) proces?

"We zijn begonnen met een uitgebreid onderzoek naar het DNA van Van Wijnen. We hebben interviews gehouden met het personeel om zo te onderzoeken hoe de verschillende afdelingen werken en wat zij nodig hebben om goed te kunnen functioneren. De uitkomsten van dit uitgebreide onderzoek met inspiratiesessies zijn uitgewerkt en vertaald naar een interieurconcept. 

Odoo CMS - een grote afbeelding

Foto: interieur Van Wijnen / Fotograaf: Erikjan Koopmans

Vervolgens is het interieurconcept uitgewerkt in een schetsontwerp, voorlopig ontwerp en uiteindelijk in een definitief ontwerp. Daarna werden wij onderdeel van het bouwteam en hebben we de interieurbouwers en afbouwers geselecteerd. Tijdens de bouw hebben wij erop toegezien dat het ontwerp werd gerealiseerd. Kortom, wij hebben onze klant van A tot Z begeleid en ontzorgd!"

Waren er meevallers, valkuilen of tegenslagen bij dit project?

"Een grote uitdaging binnen het project was om het ontwerp te realiseren binnen het beschikbare budget. Een mooi voorbeeld hiervan is dat uiteindelijk de houten kas, die dient als rustruimte, door Van Wijnen zelf is gemaakt van resthout uit hun kozijnenfabriek. Op die manier hebben we een belangrijk ontwerp element kunnen handhaven en zijn wij binnen het budget gebleven. Hierdoor ontstond ook een verbinding met de medewerkers uit de werkplaats."

Odoo CMS - een grote afbeelding

Foto: interieur Van Wijnen / Fotograaf: Erikjan Koopmans

Wat kunnen andere ontwerpers hiervan leren?

"Door een grondig onderzoek te verrichten en dit te vertalen naar een sterk concept ontstaat een hele solide basis. De wensen van de klant komen hierdoor tot uiting in het ontwerp. Deze basis is de leidraad in het gehele ontwerp traject geweest, en was bepalend voor alle keuzes die gemaakt werden. Door de hoge mate van betrokkenheid in de uitvoering zorgden wij ervoor dat het ontwerp werd gerealiseerd zoals wij het op papier hadden gezet."  

Odoo CMS - een grote afbeelding

Foto: interieur Van Wijnen / Fotograaf: Erikjan Koopmans

Heb jij ook bijzonder werk gemaakt dat je met de community wilt delen? Laat het ons weten! Stuur een email naar website@bno.nl.