Beeld: Benn Zorn
Tekst: Vincent van Baar
Wie dit leest is alfabeet. De letter is van iedereen. De letter ontwikkelt zich continu. Een vrij onzichtbare bedrijfstak van letterontwerpers heeft er een volle baan aan. Nederland kent er veel en ze leveren tot ver over de grenzen. Letters zijn een exportproduct van betekenis. Technische vooruitgang is dikwijls de aanjager van nieuwe lettervormen, zo blijkt uit de geschiedenis.
ABC
De alfabeet is bekend met de letters van het alfabet. De volgorde, van A tot en met Z, is de standaard voor het ordenen en doorzoekbaar maken van grote hoeveelheden informatie. Niet alleen kunnen wij lezen en schrijven, ook kennen we de volgorde van het alfabet. Welbeschouwd zitten we goed in de materie. De letter is van ons allemaal.
LETTERVORM
De constructie van de letter kent de facto drie geometrische principes: haakse, schuine en gebogen lijnen. Zouden we vanuit deze constructieleer alleen lijnen tekenen, dan levert dat een naakte skeletletter op. De vorm van ‘de kledij’ is bepaald door gereedschappen, in eerste instantie de platte kwast, later de schrijfpen. Dikke streken, dunne streken en vloeiende overgangen.
LETTERONTWERP
Zodra het reproduceren van tekst industriële vormen aanneemt, rond 1450, ontstaat behoefte aan drukletters. Ten noorden van de Alpen wordt het Gotisch schrift als voorbeeld genomen, een hexagonale vormentaal die dichtbedrukte, donkere pagina’s oplevert. Ten zuiden omarmt men juist het Latijnse schrift met duidelijke stokken en staarten, ronde vormen en soepel verlopend contrast van dik naar dun. Afgeleid van vloeiend handschrift, is dit uiteindelijk de winnaar.
INNOVATIES
De drukkerij is een conservatieve bedrijfstak. Dat heeft te maken met behoeften, schaarste en kwaliteit van het materiaal. Loden letters worden per stuk gegoten. Investeringen zijn groot, dus afschrijftijden lang; een rem op innovatie. Verbetering van de inkten en de productie van gladdere papiersoorten in de 18de eeuw hebben gevolgen voor de vorm van de drukletter. Het contrast, het verschil tussen dunne en dikke lijnen neemt toe. In de 19de eeuw komt de houten biljetletter op voor de grotere formaten. Het stadsbeeld verandert. Steeds meer mensen komen in aanraking met letters. En dat vraagt weer om meer variatie waarmee de zender het ‘stemgeluid’ naar behoefte kan aanpassen.

WAREN ER ALTIJD LETTERONTWERPERS? Tekstkopieerders imiteren lang het schrift van hun voorgangers met telkens kleine veranderingen. Omstreeks 800 vaardigt Karel de Grote (747/48-814), zelf analfabeet, schrijfinstructies uit in zijn rijk dat een groot deel van Midden- en Zuid-Europa omvat. Welbeschouwd is de Karolingische minuskel die daaruit voortkomt een vroege vorm van ‘open source’ ontwikkeling. |
In de Renaissance grijpen Italiaanse drukkers terug op deze kleine letter met stokken en staarten en combineren die met de Romeinse kapitalen om het begin van een regel te markeren of om titels te zetten. Het eerste echte ontwerp is de letter die eind 17de eeuw op bestelling van Louis XIV wordt getekend, de Romain du Roi. De eerste geconstrueerde drukletter met bovendien een nieuwe opvatting over contrast: groter dik/dun verschil op een meer verticale as.
LETTER BEVRIJD DOOR DE JUGENDSTIL
Eind 18de eeuw wordt de steendruk, de lithografie uitgevonden. Aanvankelijk omarmd door beeldend kunstenaars wordt rond 1880 het meerkleurenprocedé populair voor commerciële uitingen. Omdat de litho het domein van kunstenaars is, evenals het meerkleurig beeld, krijgen zij opdracht om affiches te ontwerpen. Daar moesten natuurlijk teksten op. De Jugendstil duikt overal op en geen lettervorm is meer heilig. Letters voegen zich naar contouren in de afbeelding. Ze worden uiterst dun of juist heel dik, organisch of juist geometrisch geconstrueerd. In de vorm van fraai gedrukte lettervoorbeelden worden de nieuwe, ongetemde lettervormen verspreid onder leerlingen van de snel in aantal toenemende ambachts- en kunstnijverheidsscholen. Na bijna vijf eeuwen door het drukkersgilde bewaakt te zijn, was dat nu het lettermonopolie kwijt. Ondanks de uitvinding van letterzetmachines eind 19e eeuw blijft de drukletter traditioneel van vorm. De techniek is nog steeds ‘heet’: gesmolten lood.
DE DRUKLETTER WORDT KOUD Begin jaren ’60 is er weer zo’n technische mijlpaal waardoor de lettervorm, de aanmaak van nieuwe lettertypen en met name het zetbeeld wezenlijk verandert. De fotografische zetmachine ziet het licht. Minutieuze optische mechanica belicht via een negatief de letter op een fotografische drager. |

Een aantal variabelen is mogelijk binnen de geladen set: lettergrootte, spatiëring en regelafstand. Bijzondere optie: negatief spatiëren en negatieve regelafstand. Voor het eerst kan men letters tegen elkaar zetten of zelfs laten overlappen. Dat kon nu eenmaal niet in metaal.
ALLES OPNIEUW
De fotozettechniek betekent veel werk voor letterontwerpers. Lettervormen kunnen nu als tekening worden aangeleverd. Bestaande letters worden opnieuw getekend. Het tempo van letterproductie stijgt.
Daarop volgt het belichten met een laserstraal die de letter opbouwt uit lijntjes. Weer is er werk voor letterontwerpers, de lettervorm moet digitaal gemaakt worden: ge-bitmapped. Zo kunnen minder vloeiende bochten trapvorming minimaliseren.
En dan komt de PC met als klap op de vuurpijl omstreeks 1985 ‘wysiwyg’: op beeldscherm is het echte zetwerk zichtbaar. Zetwerk verhuist naar de burelen van uitgevers en naar ontwerpstudio’s. Een hele bedrijfstak sterft een zachte dood, die van de loonzetter.
DE LETTER OPNIEUW BEVRIJD
De Apple Macintosh verovert vanaf midden jaren ’90 zo ongeveer alles wat met grafische productie te maken heeft. Het begint nog met pixelletters, zoals omstreeks 1985 – de Mac is net geïntroduceerd – te zien is in de vroegste nummers van Emigre magazine. Geïnitieerd door KABK-alumnus Rudy VanderLans, na zijn verhuizing van Den Haag naar Californië, is dit blad baanbrekend gebleken voor de democratisering van letterontwerp en het ontstaan van vele kleine letteruitgeverijen. Een revolutie, geholpen door Adobe die in dezelfde periode een nieuwe programmeertaal lanceert die lettervormen door middel van vectorpunten definieert in contour: PostScript. Iedereen kan nu fonts maken en, niet veel later, wereldwijd distribueren via internet.
HELE FAMILIE IN ÉÉN PAKKETJE
In het PostScript-tijdperk blijft sprake van gescheiden distributie van lettervarianten: regulier, cursief, mager, vet etc.; voor elk ‘gewicht’ is er een font. Voor typografie op webpagina’s moet voor elk lettergewicht een font opgehaald worden, wat de laadtijd vertraagt. In 2016 resulteert een machtige samenwerking van Apple, Microsoft, Google en Adobe in het ‘Variable Font’ model. Stel je een schuifregelaar voor die je van de meest magere lettervariant traploos brengt naar de meest vette. Gedurende de hele schuifbeweging blijft de lettervorm trouw aan het ontwerp. Ook animatie van letters op beeldscherm, waardoor sites merkbaar reageren op bewegingen van de gebruiker, is mogelijk. En dit alles met beduidend minder dataverkeer.
Overbodig te zeggen dat ook deze technische verworvenheid weer vele opdrachten – en ideeën – oplevert voor de letterontwerper. De letter kleedt zich voor de gelegenheid, ter plekke, en beweegt lenig, houterig of lost op in een wolk van lijntjes. De letterontwerper ontwerpt het uitgangspunt, maar de eindgebruiker heeft het laatste woord. Papier heeft het lettermonopolie definitief verloren aan het beeldscherm. *
1. De optische lettermachine van Hansje van Halem & Just van Rossum: Vanzelf high door Lowlands visuals
Na twee jaar aan de KABK zette Hansje in 2000 haar studie voort aan de Rietveld waar zij les kreeg van Gerard Unger (1942-2018) die zij keurig meneer Unger noemde. Met enige schroom liet ze hem letterschetsen zien waarna hij haar aanspoorde er verder mee te gaan en haar zelfs vrij snel opdrachten bezorgde, tot haar eigen verbazing. Nog in de KABK-tijd woonde ze een lezing bij van LettError – Erik van Blokland en Just van Rossum – waardoor de gruwel voor het in haar ogen onbuigzame typovolk wat afnam; “Ik vond ze grappig”. Toen Just jaren later haar letterschetsen zag, en vroeg met welk programma ze die gemaakt had, antwoordt Hansje: “Gewoon, met Illustrator”. Waarop Just droogjes opmerkt: “Met jouw werk kan ik een heleboel”.
In 2016 meldde Eric van Eerdenburg zich, sinds 2000 voor MoJo directeur van Lowlands. De 25ste editie kwam eraan maar om nu gewoon maar verder te gaan? Dan liever als eenjarige. Op Pinterest componeerde hij een moodboard om zich een idee te vormen van de visuele kenmerken van de jongeling. De meeste beelden bleken van Hansje te zijn.
Eerst dacht ze dat Eric “iets voor een vlag of zo” zocht. Nee: een hele nieuwe identiteit stond op het programma. Na een kennismakingstraject van een aantal dagen schetsen was er een favoriet, een ontwerp waarbij de lettervorm ontstaat door horizontale en verticale lijnen verschillend door elkaar te rijgen.
Beeld: Hansje van Halem, Oerversie van de Lowlandsstijl, 2018
In het besef dat ze normaliter wel vier uur aan een lettervorm werkt, leek het Hansje niet echt een haalbare kaart om aan deze mega-opdracht te beginnen. Maar toen dacht ze weer aan de ontmoeting met Just destijds. Na een eerste afspraak, met weer datzelfde ontwerp op tafel, kwam al snel zijn repliek in de vorm van een geprogrammeerde versie van het door Hansje bedachte principe.
Inmiddels werkt een team, bestaande uit Hansje en een assistent, Just en voor de animaties Jurriaan Hos, aan de ontwikkeling van de stijl – voor elke editie op zoek naar andere accenten. Teksten ontstaan letterlijk uit achtergrondpatronen – al werkt het vanaf editie 22 weer iets anders. Hoewel de enorme tenten, banieren en schuttingen de meest zichtbare en bevredigende resultaten opleveren, gaat het gros van het werk zitten in de eindeloze reeksen posts die voor social media worden vormgegeven terwijl Jurriaan de animaties aanlevert voor de website die al sinds 1998 onder de hoede is van Fabrique.
Bij elkaar betekent Lowlands een enorme ontwerpopdracht waaraan door een relatief klein team het jaar rond gewerkt wordt onder art direction van Hansje. Hoe dat allemaal lukt? Hansje: “Just heeft mijn handschrift geïndustrialiseerd”. In 2019 werd Lowlands door de Dutch Design Awards genomineerd als kandidaat voor de beste opdrachtgever.
2. LettError: Renovatie van een font – na 33 jaar

Nieuwe techniek betekent ook dat oude letters een renovatiebeurt kunnen krijgen. Voor een van de lettertypen waarmee LettError, toen net gestart door Erik van Blokland en Just van Rossum, de letterwereld ontregelde: een afgeleefde typemachineletter, dwong een vorm van bedrijfsintrige tot een identiteitsverandering die vervolgens inspireerde tot een update. |
Het lettertype werd kort na de val van de muur in Berlijn bedacht en was echt een product van hereniging toen de West-side boy de East-side typemachine ontmoette. Voortaan bekend als LTR NCND, heeft het lettertype de sprong gemaakt naar naadloze interpolatie met nog lichtere en zwaardere gewichten aan de uitersten van de Variable Type schuif. Ook elementair Grieks en Cyrillisch zijn opgenomen en hebben dezelfde verhoudingen als de voorganger van NCND, wiens naam we hier niet kunnen noemen.
3. Rijksoverheidsletter Peter Verheul:
‘Onzichtbare’ huisstijl
Van meeste huisstijlen naar meest gelezen huisstijl; zo zou je de introductie van het rijksoverheidslettertype in 2008 kunnen kenmerken. Studio Dumbar won met typografie als huisstijlstrategie de pitch van de staat nadat die had vastgesteld dat er eenheid in herkenbaarheid geboden was, alleen al met het oog op de arbeidsmarkt. Een kostenvergelijking – licenties kopen van bestaande fonts of een eigen lettertype laten ontwerpen – viel uit in het voordeel van het laatste. |

Peter Verheul verwierf de opdracht voor het ontwerp van twee series: RijksoverheidsSerif en RijksoverheidSans. De ‘strategie van de typografie’ mag inmiddels een (stil) succes genoemd worden getuige de nieuwe investeringen die de staat doet om tegemoet te komen aan nieuwe behoeften. Al geruime tijd werkt Verheul een Variable Font-versie uit, die voorziet in de behoefte aan een reeks nieuwe gewichten.
4. Segoe wordt VF: Huisletter voor Microsoft Windows
De opdracht om voor Windows 11 de bestaande letterfamilie Segoe naar VF (Variable Font) om te bouwen landde in Delft, bij TYPETR, het bureau van Petr van Blokland en Claudia Mens. Maar er was een probleem. In het kort: bestaande gewichten dienen interpoleerbaar te zijn: vanuit de ‘masters’ light, regular en bold, berekent software de tussengewichten. Met de gewichten van Segoe was dat niet goed mogelijk.
Van Blokland: “Hoewel een project als dit in eerste instantie heel technisch en uitvoerend lijkt te zijn, is het oplossen van dit soort vormproblemen, in combinatie met de zeer korte doorlooptijd, toch een heel interessante ontwerpuitdaging.
Door het proces zelf ook te ontwerpen en door het vinden van de juiste balans tussen wat handmatig moet worden getekend en wat kan worden geautomatiseerd hebben we de optimale workflow gevonden. Met een team van letterontwerpers en het tegelijkertijd ontwikkelen van ondersteunende software werd het project in vier maanden uitgevoerd, op tijd voor de lancering van Windows 11.”
MICROSOFT CLEARTYPE
Microsoft kwam al eerder in aanraking met Nederlandse letterontwerpers. Voor het Cleartypeproject werden zes nieuwe lettertypen ontworpen waarvan een (Cambria) door Jelle Bosma en twee (Calibri en Consolas) door Lucas de Groot.
Beeld: Segoe, de systeemletter van Microsoft Windows
5. Typotheque

Naast Latijnse, levert Typotheque, de letteruitgeverij van Peter Biľak, karaktersets voor Grieks, Cyrillisch, Hebreeuws, Georgisch, Thais, Armeens, Arabisch en meer. Zijn immense netwerk van internationale letterontwerpers komt daarbij goed van pas. |
6. Underware
Van exclusieve branding (zoals het woordmerk voor Daimler AG) tot en met vernuftige ontwerp- en testtools, Underware houdt het lettervak scherp en spreekt zelf van ‘very-able-fonts’. Plakato kan via schuifregelaars gevuld worden met verlooptinten. |

7. IBM Plex door Bold Monday: ‘Big Blue’ shopt in klein landje
Een grote opdracht, de huisletter voor Audi, was in 2008 voor Paul van der Laan en Pieter van Rosmalen reden om Bold Monday op te richten. Vele opdrachten en zelf uitgegeven lettertypen later, mochten ze in 2016 beginnen aan een custom lettertype voor IBM, op uitnodiging van de in New York gevestigde IBM Executive Creative Director, Brand Experience and Design Mike Abbink die er zelf ook aan meewerkte (evenals een team van internationaal gevestigde letterontwerpers*. Zij kenden elkaar van eerdere projecten; Abbink is zelf ook letterontwerper. Het is een zeer grote opdracht waaraan het bureau sinds 2016 onafgebroken werkt.
Schatplichtig aan het IBMlogo van Paul Rand en historische typemachineletters, is het ontwerp vertaald naar het overkoepelend ontwerpconcept ‘mankind and machine’, herkenbaar aan een combinatie van geconstrueerde én natuurlijke lijnvoering. Dit maakt dat de vele karaktersets – Hebreeuws, Arabisch, Latijns, Thai en alle andere – herkenbaar zijn als onderdeel van de grote Plexfamilie.
Plex is een integraal onderdeel van Carbon Design System, het open source pakket van IBM. De achterliggende gedachte is dat een eigen systeemfont de snelheid van IBMsoftware ten goede komt. Maar dit sterke voorbeeld van een corporate typeface is evenzeer een branding tool. De voordelen van eigen investering versus aankoop licenties hebben ongetwijfeld meegespeeld bij de interne ‘verkoop’ van dit project. Bij oplevering zal IBM Plex minstens tien schriftsystemen omvatten met totaal een kwart miljoen glyphs op de teller.
Beeld: Plex Sans Medium
* Het IBM Plexontwerpteam is een groep letterexperts van wereldklasse, afkomstig uit Oostenrijk, China, Kroatië, Duitsland, Israël, Japan, Korea, Letland, Libanon, Nederland, Polen, Roemenië, Spanje, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Naarmate het aantal nietLatijnse variaties groeit, zal het internationale team van letterontwerpers dat ook doen.
8. KABK Den Haag, master Type and Media: Basis van wereldwijde netwerkorganisatie
In een intensief benut L-vormig lokaal, ver achter in het gebouwencomplex van de KABK werken twaalf studenten aan hun letterontwerpen. Een jaar lang dompelen zij zich onder in schrijven, hakken, tekenen, coderen en tafelvoetbal. Alumni weten elkaar voor de rest van hun werkende leven te vinden, wereldwijd.
Erik van Blokland is er docent en hoofd. Zelf KABK-alumnus van vóór TM, richtte hij in 1989 met studiegenoot Just van Rossum LettError op. Door hun grote kennis van lettervormen en van programmeren functioneren zij onafgebroken in de voorhoede van het vak letterontwerpen. Beiden zijn veelgevraagde sprekers, hetgeen voor een deel de toestroom van internationale studenten kan verklaren.
Nadrukkelijk onderdeel van de opleiding is het digitaliseren van lettervormen. Dat levert vaak verrassingen op, immers: de code genereert ook eigen oplossingen.
Werk van enkele recent afgestudeerde studenten TM

Fonts, handwerk en kleur Anya Danilova heeft in Moskou gestudeerd waar zij onder andere les kreeg van letterontwerper Alexander Tarbeev. Haar belangstelling voor restvormen en linosnedes resulteerde in een knisperende, gekerfde letter: de Rezak, waarmee zij in 2019 afstudeerde bij TM. De vette versie kent een variant waarbij streken uit het lettervolume ‘gegutst’ zijn. Inmiddels woont en werkt Anya in Den Haag. Onlangs werkte ze mee aan Chantel, een variable font voor Google Fonts. |
Variable fonts als onderzoeksmethode Céline Hurka onderzoekt aangetaste lettervormen en de marges van leesbaarheid. Dat doet ze onder meer door te kijken naar vervorming door fotografische technieken – zij studeerde aan de KABK naast grafisch ontwerpen ook fotografie. Voor haar afstuderen aan TM in 2020 ontwierp zij de Version in vier varianten. De Variable Font techniek maakte het mogelijk om via onleesbare lettervormen aan beide uitersten van de letterreeks de bezoeker van een site uit te dagen om, via animatie, zelf leesbaarheid te bewerkstelligen, door roll-overs of hoovers. |


Uiterste grenzen van leesbaarheid: van klassiek naar verval en horror Cosm van Benn Zorn bestaat uit vier extremen: Regular, Italic, Decay Hard en Decay Doom. Cosm is ontstaan uit een proces van tekenen, coderen en interpoleren waarbij ook de Variable Font techniek van pas kwam. “Hoewel ik met de tekening conventies kon negeren en historische constructiemodellen kon mixen, kon de codering in een mum van tijd een organisme-achtige structuur van hoge complexiteit creëren”. Naast twee goed leesbare tekstletters kent Cosm twee horrorstijlen die als kopletter gebruikt kunnen worden en gruwelijke, angstaanjagende, bijna onleesbare vormen aannemen. |
Dit artikel verscheen eerder in Dd Magazine #3.
Dd Magazine wordt kosteloos verspreid onder ontwerpers en bureaus die zijn aangesloten bij de BNO. Niet-leden kunnen het tijdschrift bestellen voor € 15 (incl. factuur en BTW, excl. verzendkosten), zolang de voorraad strekt.