#Artikelen

10.07.2025

Train your Trade: Ernst van Dijk

Fotografie: Henri Verhoef

In deze reeks van Train your Trade spreken we met onze BNO-coaches: stuk voor stuk ervaren professionals die onze leden ondersteunen in hun ontwikkeling. Wat drijft hen? En welke tips hebben ze voor ons? Coach Ernst van Dijk neemt ons mee achter de schermen.


We starten met de coachvraag: waar zit je met je hoofd vandaag?

“Haha, wat een geweldige vraag. Zelf ben ik fan van de opening: wat houdt je bezig? Zit in dezelfde hoek. Waar ik vandaag met mijn hoofd zit, is bij een mooie training die ik heb gegeven bij een PR-bureau. Die blijf ik van alle kanten bekijken: wat ging goed, wat kon beter, hoe was de interactie en wat deed het met het team?

Daarnaast ben ik dagelijks bezig met ‘meditation in action’. Ik kijk naar hoe mijn normen, waarden, overtuigingen en gedachten mijn realiteit vormen. Ik ben gefascineerd door de mind – daar lees ik veel over en daar oefen ik actief mee.”


Wat is jouw aanpak of coachingstijl?

“Ik heb niet één specifieke aanpak. Toen ik nog met mijn broer Tibert werkte, vroegen we tijdens de intake: “Wil je een ronde of een vierkante coach?”. Hij is veel empathischer dan ik; ik ben meer vierkant. Ik word nog weleens als direct, rood en uitdagend ervaren. 

Volgens mij was het Tony Robbins die zei: “Identify your problems, but give your power and energy to solutions”. Die oplossingen maak ik graag zo concreet mogelijk, zodat er snel verandering en verbetering optreedt.” 


Welke ontwikkelvragen kom je regelmatig tegen van leden? En, zie je een verband tussen al die vragen?

“Ik denk niet dat BNO-leden anders zijn dan andere makers – of zelfs dan andere mensen. Ze hebben last van het Imposter Syndrome: het idee dat ze niet goed genoeg zijn, of dat hun successen vooral terug te voeren zijn op geluk. En daarnaast is er vaak angst voor afwijzing. Om die reden houden veel ontwerpers niet van acquisitie, want oh, oh, wat erg als iemand niet met je wil werken. En dus beginnen ze er maar niet aan. Terwijl je, om succes te bereiken, juist door de angst heen moet, niet eromheen.”



“Om succes te bereiken, moet je juist door de angst heen, niet eromheen.” 


Waar komt jouw drive vandaan? Wat inspireert jou om op deze wijze te werken?

“Dit jaar ben ik 65 geworden en ik heb net weer een cursus filosofie achter de rug – bij bij de School of Life, echt een aanrader. Ik vind het heerlijk om te blijven leren en me te ontwikkelen. Bovendien zijn er tegenwoordig online kanalen met enorm veel goede content, zoals bijvoorbeeld YouTube. Ik kijk graag naar Eckhart Tolle, bekend van De kracht van het nu. Wat heeft die man het goed begrepen. En zo zijn er nog talloze andere inspiratiebronnen.”


Hoe kijk je naar de toekomst?

“Met het oog op mijn leeftijd ga ik wel wat minder werken. Maar het mooie van dit vak is dat je het nog heel lang kunt blijven doen. Ik denk dat het potentieel van 60- en 70’ers nog veel beter benut kan worden. Wij zijn echt niet toe aan de geraniums. Dan verpieter je.

Fotografie: Henri Verhoef

Woensdag is inmiddels zo’n beetje mijn vrije dag. Maar stilzitten lukt me nog niet helemaal. Een vriendin van mij is directeur van een klein museum en op die dag spreken we af om haar commerciële plannen onder de loep te nemen. Mijn net verworven vrije tijd begint zich dus alweer te vullen met het coachen van anderen bij hun bedrijfsvoering. Ik kan het gewoon niet laten.”


Wat is een inzicht dat je zelf ooit kreeg tijdens een coachingsessie, dat je altijd is bijgebleven?

“Nu moet ik toch de geweldige methode van Byron Katie van The Work noemen. Zij heeft veel briljante oneliners, maar vandaag kies ik deze: “Don’t fight reality, you always lose”. Dat is zó waar!” 



“Ook doodlopende wegen zijn waardevol en belangrijk om te bewandelen.” 


Welke tip zou je iedereen willen meegeven die zich persoonlijk of professioneel wil ontwikkelen?

“Het belangrijkste is dat je blijft ontwikkelen, blijft lezen en blijft leren. Zelf houd ik erg van de breedte, maar ik neem aan dat de diepte in een onderwerp minstens zo interessant kan zijn. Vind het medium dat je aanspreekt, kies onderwerpen die je interesseren en probeer het allemaal uit. Ook doodlopende wegen zijn waardevol en belangrijk om te bewandelen.”


De estafette vraag van Cindy: wat is jouw persoonlijke motivatie dat je dit (hele leuke) werk bent gaan doen?

“Mijn keerpunt kwam rond mijn veertigste. Ik was CEO bij een reclamebedrijf, verdiende behoorlijk goed, maar volgde een cursus gericht op persoonlijke ontwikkeling. Daar kreeg ik de beroemde vraag: “Wat is jouw purpose?” Daarna heb ik er nog even op gebroed, maar ik was niet meer te houden. Het roer móést om. En daarom heet ons bedrijf ook Gift. Ik wil iets essentieels bijdragen.”


En dan nu de estafette vraag: wat is jóuw vraag voor de volgende coach in deze reeks?

“Wat is een mooi succes dat je samen met een coachee hebt bereikt?”


Over Ernst van Dijk

Met zijn consultancybureau Gift zet Ernst zich al jaren in voor de professionalisering van creatieve bureaus en hun medewerkers. Hij combineert persoonlijke en job coaching in trajecten die gericht zijn op groei, inzicht en het wegnemen van blokkades. 

Zijn doel: zorgen dat je weer beter in je vel komt te zitten, op het werk én daarbuiten. Ook geeft hij met Gift in-company trainingen die altijd op maat worden gemaakt. Praktisch, levendig en afgestemd op de doelgroep. Denk aan thema’s als leiderschap, ondernemerschap, presenteren, communiceren en acquireren – onderwerpen waarin Ernst met ervaring en betrokkenheid richting weet te geven. 


Over BNO Coaching

Onder onze geassocieerde leden bevinden zich verschillende coaches met kennis en expertise op het gebied van marketing, sales, management, leiderschap en financiën. Anders dan BNO Mentoring zijn de coaching trajecten van langere duur en betaald. 


Onze coaches staan klaar om samen met jou concrete werkgerelateerde vraagstukken aan te pakken. Of het nu gaat om leiderschap, persoonlijke drijfveren, communicatie, assertiviteit of sales – de coach helpt je zelf het vraagstuk op te lossen.