#Artikelen

10.06.2021

Vlaggendrager Marlies Visser

Marlies Visser geeft illustratoren een stem en een podium, het meest recent met de Illustratie Biënnale. Wie is Marlies, en hoe beleefde ze 'haar' illustratiefestival?


Tekst door Viveka van de Vliet en Freek Kroesbergen

Grafisch ontwerper en illustrator Marlies Visser is op allerlei manieren actief om de wereld van illustratoren, beeldmakers, tekenaars, vakgenoten en opdrachtgevers bij elkaar te brengen. Dat doet ze als creatief directeur van de Illustratie Biënnale, als nieuw bestuurslid van European Illustrators Forum, als oprichter van de Illustratie Ambassade en recent als hoofd Illustration Design aan ArtEZ.

Visser en haar team hadden vorig jaar het programma van de Illustratie Biënnale klaar toen het festival in juni niet doorging. In augustus evenmin. Het programma was dit jaar zo ingericht dat het deels via livestream vanaf het podium van het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum kon worden gehouden. Het was alweer de zesde editie van de Illustratie Biënnale. In 2010 organiseerde creatief directeur en artdirector Marlies Visser het festival vanuit de Stichting Illustratie Biënnale Nederland voor de eerste keer. Ze probeert daarin de breedte van het veld te laten zien door samenwerkingen met bijvoorbeeld alumni van academies aan te knopen, door tentoonstellingen, lezingen, evenementen en het verzorgen of ondersteunen van publicaties op het gebied van illustratie. 



Foto: omslag Wilde Verhalen (Marlies Visser)

"De eerste keer stond ik met een bord op de barricades om aandacht te vragen voor het vak", vertelt Visser. "Intussen is er veel gebeurd. Het is goed om te zien dat illustratie een volwassen kunstvorm is en dat illustratoren veel zichtbaarder zijn geworden als verbeelders, gangmakers van sociale bewegingen, als creatieven die een wereld laten zien die zonder beeld onzichtbaar zou blijven."

De conclusie dat zes edities van het illustratiefestival daaraan flink hebben bijgedragen durft Visser niet zo stellig te trekken. "Dat zou je wellicht kunnen opmaken uit de positieve reacties van eerdere sprekers op toenemende aandacht en waardering voor hun werk. Maar ik denk ook dat er de afgelopen jaren in het algemeen meer aandacht is gekomen voor illustratie. Het is als individuele maker goed mogelijk je online te presenteren en contact te maken met publiek", zegt ze.


Visser ziet het vak verbreden. "De vervaging van de klassieke illustratie op papier gebeurt op verschillende manieren. Beeldmakers begeven zich ook op het vlak van ruimtelijk en tactiel werk. Dat zie je terug in theaterdecors en textiel maar ook in online exposities, games en modeshows. 

Dat je het werk kunt aanraken is een trend die als belangrijke tegenhanger van het beeldscherm is ontstaan", constateert ze. Ook ziet Visser dat er meer multidisciplinair wordt gewerkt en er meer samenwerkingen en collectieven ontstaan. 


Het werk van illustratoren heeft door alle tijden een zeggingskracht, ook in de vorm van maatschappelijk commentaar. 

Foto: bordspel Nomizo (Marlies Visser en Manon Duintjer)

Niet meer alleen op een klassieke manier met protestaffiches, maar door het vertellen van verhalen en het opwerpen van vragen door gebruik te maken van verschillende technieken en media; van de 'gezellige' kussens met geslachtsdelen en de torsotruien van Jip van der Toorn tot een uit blokken opgebouwd ineenstortend flatgebouw van Johan Kleinjan.

Het werk van illustratoren heeft door alle tijden een zeggingskracht, ook in de vorm van maatschappelijk commentaar. Niet meer alleen op een klassieke manier met protestaffiches, maar door het vertellen van verhalen en het opwerpen van vragen door gebruik te maken van verschillende technieken en media; van de 'gezellige' kussens met geslachtsdelen en de torsotruien van Jip van der Toorn tot een uit blokken opgebouwd ineenstortend flatgebouw van Johan Kleinjan.

Odoo CMS - een grote afbeelding

Foto: Muur (Marlies Visser)

Visser kijkt ondanks de lange aanloop tevreden terug op de Illustratie Biënnale. “Het was fijn een cultureel event neer te zetten in deze barre tijden, maar de vibe is wel compleet anders zonder publiek en de ontmoetingen tussendoor”, zegt ze. 


Ook denkt ze alweer aan de toekomst: "De tweejaarlijkse frequentie is heel fijn. Het geeft ons de ruimte voor reflectie en nieuwe ideeën. Voor de volgende live editie willen we een kort animatiefilmprogramma toevoegen. Dan presenteren we ook het stopmotionthema waar we in samenwerking met het Nederlands Film Festival aan werkten."

Het volledige interview met Marlies Visser, ook over de tijdens de Biënnale gelanceerde Illustratie Ambassade en haar rol in het European Illustrators Forum, lees je in Dd Magazine.




De veelzijdige grafisch ontwerper en illustrator Marlies Visser bedacht samen met Manon Duintjer het filosofiespel Nomizo. Dit najaar verschijnt bij uitgeverij Ten Have een nieuwe editie met een geïllustreerd werkschrift Het zelfdenkboek. Visser werkt en exposeert sinds een paar jaar regelmatig samen met ontwerper Meeta Mastani, met wie zij patronen op papier en in (wand)kleden drukt met natuurlijke verfstoffen.

Odoo CMS - een grote afbeelding