#FAQ

Je wil een buitenlandse stagiair(e) of medewerker aannemen. Hoe regel je dat?

Bij het aannemen van een stagiair(e) of medewerker uit het buitenland komt een hoop kijken. We geven je alvast een aantal tips.


Stagiair(e) uit het buitenland

Als je een stagiaire aanneemt uit het buitenland dan moet je in sommige gevallen een vergunning regelen. Voor een niet-Europese stagiaire moet je een gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid (GVVA) aanvragen. Dit kan bij de Immigratie- en naturalisatiedienst (IND). Voor een stagiaire uit de landen van de Europese Unie of de Europese Economische Ruimte (EU/EER) is geen verblijfsvergunning nodig. 

In beide gevallen is de stagiaire na aankomst verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Als de stagiaire langer dan vier maanden in Nederland blijft dan is inschrijving bij de gemeente noodzakelijk. 

Om de procedure zo efficiënt en foutloos te doorlopen is een strakke planning en zorgvuldigheid nodig. 
Medewerker uit het buitenland

Als je een medewerker aanneemt uit het buitenland die niet afkomstig is uit de landen van de Europese Unie of de Europese Economische Ruimte (EU/EER) dan heeft de werknemer een visum of verblijfsvergunning nodig. Dit is afhankelijk van de verblijfsduur. 

Verblijft de medewerker korter dan 90 dagen dan vraagt de medewerker een ‘visum voor kort verblijf’ aan en vraagt de werkgever een ‘te werk stellingsvergunning’ (TWV) aan. Deze vraag je aan bij het UWV op www.werk.nl

Verblijft de medewerker langer dan 90 dagen dan vraagt de medewerker een gecombineerde vergunning aan bij de Immigratie- en naturalisatiedienst (IND). Er zijn verschillende verblijfsvergunningen om te werken in Nederland. Als werkgever moet je aan kunnen geven wat het belang is van de vreemdeling in Nederland. Dit doe je doormiddel van het aanvragen van een ‘erkenning van referent’. Hou er rekening mee dat het voor bureaus vaak niet eenvoudig is om voor buitenlandse ontwerpers een vergunning te krijgen. Op de website van de IND lees je welke vergunningen er zijn en wat de ‘erkenning van referent’ inhoudt. 

Als je een medewerker aanneemt uit het buitenland die afkomstig is uit de EU/EER landen dan is er geen visum of vergunning nodig. Voor hen geldt het vrij verkeer van personen en zij mogen vrij werken in Nederland.