#FAQ

Hoe zit het met stages?

Bijna iedereen loopt wel tijdens of soms ook na zijn studie stage. Lees hier alles over stageplaatsen, -vergoedingen & -overeenkomsten.


Het is bij de meeste ontwerpersopleidingen gebruikelijk dat je tijdens de opleiding een of twee stages doet. De keuze van de stage en de stageovereenkomst met het bureau worden in dat geval door de opleiding bepaald. De duur, aard, verzekering, stagevergoeding en dergelijke van de stage worden in dat geval voor de stagiair geregeld in een contract tussen stagebedrijf en opleiding. Sommige opleidingen laten het vinden van een geschikt stageadres aan de student zelf over.

Stages hebben meestal een lengte van drie tot zes maanden. Wat er in deze periode van je wordt verlangd, waar je aan mag werken en in welke mate je wordt begeleid verschilt van bureau tot bureau. Afspraken worden vastgelegd in een stagecontract (zie onderaan deze pagina). Hierin kan ook worden afgesproken wat er met de auteursrechten gebeurt.


Hoe vind ik een stageplaats?

Het lijkt een open deur maar zorg in elk geval dat je portfolio goed op orde is als je naar een stageplaats solliciteert. De meeste bureaus zijn bij het aannemen van stagiairs net zo selectief als in de sollicitatieprocedures voor vaste medewerkers.

Een goede motivatie kan je dan ook zeker helpen om uitgenodigd te worden voor een gesprek en/of in het gesprek zelf.


Wat is een redelijke stagevergoeding?

Omdat een stage geen dienstverband is ontvang je hiervoor geen salaris, maar een stagevergoeding. De hoogte daarvan varieert van geen financiële vergoeding tot vijf- à zeshonderd euro per maand.

De BNO hanteert als advies een vergoeding van minimaal 400 euro bruto per maand en de meeste bureaus volgen dit advies ook. Wordt de stagevergoeding uitbetaald via de loonlijst, dan ben je tijdens de stage verzekerd tegen langdurige arbeidsongeschiktheid.


Kan ik na mijn opleiding stage lopen?

Als je bent afgestudeerd en niet direct een passende baan kunt vinden, kan je overwegen om met een werkstage een zinvolle bijdrage te leveren aan je ervaring, netwerk en CV. Een werkstage biedt de mogelijkheid om de beschikbare tijd – totdat je een baan hebt gevonden - professioneel te besteden. Een werkstage kan ook een opstapje zijn naar een echte baan. 

De doelen die voor iedere stage gelden, zoals leren en ervaring opdoen in de praktijk, luisteren bij werkstages nog nauwer. Werkstages mogen niet worden ingevuld als regulier dienstverband; ze mogen in beginsel niet langer duren dan drie maanden en de vergoeding mag niet de aard krijgen van een salaris of beloning voor verrichte arbeid.