#FAQ

Je wil je bureau overdragen aan een medewerker. Hoe zit het met goodwill?

Een succesvolle goodwillovername heeft niet alleen met de economische waarde te maken maar vooral ook met goed ondernemerschap.


Goodwill komt meestal pas ter sprake als een partner weg gaat of bij een overname. Het is het verschil tussen de economische waarde en de boekwaarde van het bedrijf. Vaak worden toekomstige winsten gebruikt om de economische waarde te bepalen. 

Bij de oprichting van de samenwerking (VOF, Maatschap) of entiteit (BV, NV) wordt bepaald hoe je om moet gaan met in- of uittredende vennoten, maten of aandeelhouders. Dit staat in de oprichtingsovereenkomst /akte. 


Succesvolle goodwillovername

Je kan de gehele organisatie overdragen of je kan alleen de goodwill overdragen. Als je de hele organisatie overdraagt dan is dat inclusief o.a. contracten en overeenkomsten met leveranciers en medewerkers en lopende vergunningen. Als je alleen de goodwill overdraagt dan gaat dat vooral over de klantenportefeuille en auteursrechten.

Een succesvolle goodwillovername heeft niet alleen met de economische waarde te maken maar vooral ook met goed ondernemerschap. Relaties, reputaties en verwachtingen spelen vaak een grote rol en kunnen druk uitoefenen op de houdbaarheid van de goodwill. Met andere woorden, zijn klanten loyaal aan een persoon of aan het bedrijf?