#FAQ

Nieuwe Europese auteursrechtregels: verandert er iets voor jou als ontwerper?

Er zijn nieuwe regels over auteursrecht. Zij zijn een aanvulling op al bestaande Europese regels.


Deze week treedt de nieuwe Europese auteursrechtrichtlijn in werking. Verandert dit iets voor jou als ontwerper? 

Voor jou als ontwerper zal er niet veel veranderen. De nieuwe auteursrechtrichtlijn is een aanvulling op de al bestaande geldende regels. Het hele systeem blijft dus in principe hetzelfde, er gaan alleen een aantal aanvullende regels gelden. Het doel van de nieuwe regels is met name om het huidige systeem beter te laten passen bij digitaal gebruik van auteursrechtelijk beschermd materiaal. 

Een van de belangrijkste wijzigingen is dat aanbieders van onlinediensten die content delen – denk aan YouTube en Facebook – actiever hun best moeten gaan doen om te voorkomen dat er illegale content gedeeld wordt op hun platform. Deze nieuwe verplichting wordt ook wel het 'uploadfilter' genoemd. 

Een andere nieuwe verplichting onder de auteursrechtrichtlijn staat bekend als de 'transparantieverplichting'. Het kan voorkomen dat jij als ontwerper een derde partij toestemming geeft om jouw werk te exploiteren, bijvoorbeeld een uitgever. De transparantieverplichting houdt in dat dergelijke exploitanten verplicht zijn om jou informatie te geven over de exploitatie, zoals de vormen van exploitatie, de inkomsten en de te betalen vergoeding. Heb jij te maken met een exploitatiecontract en wil je weten of die allemaal goed geregeld is? Neem dan contact op met BNO Advies.

Wil je meer weten over auteursrechten in het algemeen? Lees dan ons Dossier Auteursrecht.