#FAQ

Waar moet je op letten als je drukwerk of ander productiewerk inkoopt of doorlevert?

Het is niet ongebruikelijk dat ontwerpers productiewerk inkopen en doorleveren aan de opdrachtgever. Maar let op: dit heeft voor- en nadelen.


Als je drukwerk ontwerpt voor een opdrachtgever, kun je afspreken dat jij de productie inkoopt en doorlevert aan je opdrachtgever. Over de kosten van dit drukwerk of ander productiewerk kun je dan een opslag voor handling en risico rekenen. De hiervoor gebruikelijke percentages liggen tussen de tien en twintig procent. Interessant, omdat je hiermee natuurlijk je omzet verhoogt.

Realiseer je wel dat je hiermee ook een risico neemt aangezien niet de leverancier maar jij de contractpartij wordt van je opdrachtgever. Blijkt er iets mis te zijn met het drukwerk dan zal de opdrachtgever bij jou verhaal komen halen en moet jij op jouw beurt met de klacht naar de leverancier. Houd bovendien ook altijd rekening met de verschillen tussen jouw algemene voorwaarden en die van de leverancier.

Je kunt voor je ontwerpwerkzaamheden je eigen algemene voorwaarden van toepassing verklaren in de relatie met je opdrachtgever, en op de doorlevering van producties of oplages de voorwaarden die de drukker, of andere leverancier, aan jou oplegt. Bij drukwerk zijn dat meestal de algemene voorwaarden van de KVGO.

Om risico’s te vermijden kun je er natuurlijk ook voor kiezen alleen te adviseren over een leverancier en het contract rechtstreeks tussen de klant en leverancier te laten sluiten. Extra inkomsten loop je dan wel mis, maar de uren die je hebt gestoken in de eventuele begeleiding van het proces kun je wel in rekening brengen.