#Nieuws

30.03.2023

50 nominaties Make it Circular Challenge

What Design Can Do (WDCD) heeft de shortlist voor de Make it Circular Challenge bekendgemaakt. Uit 650 inzendingen wereldwijd gaan 50 projecten door naar de laatste ronde van de ontwerpcompetitie.


Foto: Transformables


De Challenge, gelanceerd in samenwerking met de IKEA Foundation in oktober 2022, vroeg ontwerpers om oplossingen voor een meer circulaire samenleving te creëren en de negatieve effecten van klimaatverandering aan te pakken.

 

Onder de geselecteerde projecten bevinden zich circulaire materialen, producten, systemen en diensten die afval voorkomen door opnieuw na te denken over hoe we bouwen, eten, dragen, verpakken en kopen.


Selectie

Aanvragers uit 81 landen toonden hun vastberadenheid om de klimaatcrisis aan te pakken met creatieve innovatie. Alle aanvragen werden beoordeeld door een selectiecomité van 40 ontwerpers en deskundigen op het gebied van circulariteit wereldwijd, waaronder Adebayo Oke-Lawal (modeontwerper, Orange Culture), Finn Harries (milieuontwerper en medeoprichter, Earthrise) en Minnie Moll (Chief Executive, Design Council).

De projecten op de shortlist overtuigden het selectiecomité op de vijf wedstrijdcriteria: impact, creativiteit en ontwerp, haalbaarheid, schaalbaarheid en teamwerk. De komende weken zal een internationale jury de shortlist beoordelen om te beslissen over 13 winnaars wereldwijd, die op 3 mei 2023 bekend zullen worden gemaakt.