#Nieuws

08.04.2021

Aric Chen nieuwe directeur HNI

Het Nieuwe Instituut voor architectuur, design en digitale cultuur in Rotterdam, kondigt de benoeming aan van Aric Chen als nieuwe algemeen en artistiek directeur per 1 mei.


Het Nieuwe Instituut voor architectuur, design en digitale cultuur in Rotterdam, kondigt de benoeming aan van Aric Chen als nieuwe algemeen en artistiek directeur per 1 mei. Hij zal dat eerst op afstand doen en vanaf 1 september 2021 vervult hij de rol fulltime vanuit Rotterdam. Samen met Josien Paulides, zakelijk directeur van het instituut, vormt Chen de raad van bestuur. Hij volgt de huidige algemeen en artistiek directeur Guus Beumer op, die in mei zijn functie neerlegt. 


Aric Chen

Chen is geboren en getogen in de Verenigde Staten en woont momenteel in Shanghai. Hij is curator, docent, schrijver en Creative Director. Hij brengt uitgebreide internationale werkervaring mee op zowel het historische als hedendaagse vlak wat betreft architectuur en design en hun raakvlakken met andere disciplines.

Recente tentoonstellingen onder zijn leiding zijn onder andere het huidige X is Not a Small Country: Unravelling the Post-Global Era, die op 5 april werd geopend in het Museum of Art, Architecture and Technology (maat) in Lissabon; State of Extremes (2019-2020) in het Design Museum Holon in Israël; en Arata Isozaki: Third Space (2019) in het Oita Art Museum in Japan.  

Odoo CMS - een grote afbeelding

Chen / Fotograaf: Yoha Jin

Op dit moment is Chen universitair docent en oprichter-directeur van het Curatorial Lab van het College of Design & Innovation van Tongji University in Shanghai. Daarnaast is Chen ook Curatorial Director van de Design Miami-beurzen in Basel in Zwitserland en Miami Beach in de VS. In die hoedanigheid heeft hij tentoonstellingen ontwikkeld over post-nature design en Amerikaanse identiteiten en het debat hierover gestimuleerd. “Het Nieuwe Instituut is een jong instituut dat desondanks een lange geschiedenis kent; een verhaal dat ik al jaren bewonder”


–  Aric Chen


Van 2012 tot 2019 was Chen de eerste Lead Curator voor Design en Architecture en later Curator At Large bij M+, een museum met een oppervlakte van 65.000 vierkante meter in West Kowloon Culture District in Hongkong. Het gebouw voor dit museum van beeldcultuur is door Herzog & de Meuron ontworpen en zal dit jaar worden geopend. In deze rol had Chen de leiding over het samenstellen van het design- en architectuurteam van het museum, het programma en de permanente collectie, waaronder de aankoop van bijna 2.000 voorwerpen en 20.000 archiefstukken, zoals het interieur en de façade van de sushibar Kiyotomo van Shiro Kuromata (1988, Tokyo) en het archief van Archigram.

Chen heeft er in 2011-2012 in zijn rol als eerste Creative Director van de Beijing Design Week mede voor gezorgd dat dit evenement nieuw leven werd ingeblazen. Hij maakte daarnaast deel uit van diverse besturen, adviesraden en jury's en heeft de rol van adviseur vervuld voor de UABB Shenzhen Bi-City Biennale of Urbanism\Architecture, de Gwangju Design Biennale, de Cooper-Hewitt Design Triennial (New York) en de London Design Biennial. Hij schreef daarnaast het boek Brazil Modern (Monacelli, 2016). Toen hij in New York als journalist en criticus werkzaam was, heeft hij regelmatig bijdragen geleverd aan publicaties als The New York Times, Metropolis, Architectural Record, Wallpaper* en Fantastic Man, en was hij redacteur voor Dutch, Surface, I.D., Fast Company en andere tijdschriften


Aanvang werkzaamheden

Chen zal vanaf 1 mei één dag in de week werkzaam zijn voor Het Nieuwe Instituut. Hij zal naar Rotterdam verhuizen en dan vanaf 1 september 2021 voltijds aan de slag gaan in zijn nieuwe functie. Als onderdeel van zijn overstap naar Het Nieuwe Instituut maakt hij zijn termijn als Curatorial Director af bij Design Miami; deze termijn loopt tot november 2021. Zijn rol bij het Curatorial Lab bij het College of Design and Innovation van Tongji University in Shanghai loopt tot de lente van 2022.