#Nieuws

04.03.2021

Best Verzorgde Boeken 2020 bekend

Een vakjury beoordeelde de boeken op hun onderscheidend vermogen op het gebied van o.a. inhoud, ontwerp, typografie, materiaal, druk- en bindwijze.


Ondanks coronamaatregelen en het doorschuiven van veel boekproducties is het aantal inzendingen voor De Best Verzorgde Boeken op peil gebleven met 267 inzendingen. 33 boeken uit 2020 hebben zich onderscheiden op het gebied van inhoud, ontwerp, beeldbehandeling, typografie, materiaal, druk- en bindwijze.


Winnaars

4 boeken behoren tot de categorie 'proza, poëzie, graphic novel en kinderboek': Jan Cremer – Barbaar op Ibiza (De Bezige Bij ism JEA), Marek Šindelka – Klimaatverdriet (Das Mag), Bart Moeyaert en Peter Van den Ende (illustrator) – Het hele leven (Querido) & Jan Paul Schutten en Joris Bijdendijk – Het geheim van de tuin (Gottmer).

De serie De correspondentie van Desiderius Erasmus (uitgeverij Ad. Donker) van 21 delen is 1 van de 7 informatieve boeken.

NPN Drukkers is met 7 boeken het best vertegenwoordigd als drukker; met 12 boeken is Boekbinderij Patist dit jaar de meest bekroonde binder.


Volledige selectie

De 33 boeken staan traditiegetrouw in het najaar centraal in de gelijknamige tentoonstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam. Dan verschijnt tevens de catalogus De Best Verzorgde Boeken | The Best Dutch Book Designs 2020.

Odoo CMS - een grote afbeelding


De jury

De selectie van De Best Verzorgde Boeken 2020 werd samengesteld door een Nederlandse vakjury van vertegenwoordigers uit het boekenvak, de ontwerpbranche en de grafische bedrijfstak.

Voor de vijfde jaar op rij heeft ook een Studentenjury (vijf studenten van Nederlandse topacademies) haar eigen selectie uit de inzendingen gemaakt. Deze uitverkiezing wordt in augustus bekendgemaakt.


Stichting Best Verzorgde Boeken

In Nederland wordt sinds 1926 aandacht gevraagd voor het boek in zijn totale verschijning. Dit gebeurt in de vorm van een jaarlijkse bekroning van 33 Best Verzorgde Boeken, georganiseerd door de Stichting Best Verzorgde Boeken.

De Stichting De Best Verzorgde Boeken is een samenwerkingsverband van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek en de BNO.