#Nieuws

04.11.2021

Ghana Design Netwerk

Vorige week bezocht een delegatie Ghanese creatieven Nederland. Naast een rondleiding over DDW, ontvingen ze van designbureaus presentaties over hun visie, werkwijze en de Nederlandse ontwerppraktijk.


Het is inmiddels zeven jaar geleden dat Peter Kersten de BNO en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) enthousiasmeerde om een uitwisseling tot stand te brengen tussen de Nederlandse en Ghanese ontwerpwereld en een Ghana Design Network (GDN) op te richten. Het plan slaagde: RVO zorgde voor financiering, de Ambassade en Ghana Netherlands Business and Culture Council (GNBCC) participeerden en er werd een netwerk van Ghanese designers opgericht. 

Odoo CMS - een grote afbeelding


Gastlessen

In het kader van de uitwisseling verzorgden verschillende Nederlandse ontwerpers gastlessen aan designopleidingen in Accra en Kumasi. Ze deden dat op vrijwillige basis, alleen reis en verblijfskosten werden vergoed.

BNO zorgde aanvankelijk voor het regelwerk en Peter Kersten stond veelal klaar voor de begeleiding en gaf zelf ook een aantal workshops op verschillende opleidingen en business clubs in Ghana.

Odoo CMS - een grote afbeelding


Ghana Design Boost 2021

Met het Ghana Design Netwerk werd een basis gelegd voor de opzet van design activiteiten in Ghana en een uitwisselingsprogramma met Nederland. Het organiseren van een stageprogramma bij Nederlandse ontwerpbureaus was de volgende stap. RVO zocht Butterfly Works aan om dit programma te realiseren. In Ghana lag de coördinatie bij het GNBCC. 

De ontwikkelingen rond het coronavirus dwongen tot uitstel en aanpassing, maar uiteindelijk lukte het de afgelopen maand toch om uitvoering te geven aan het korte bezoekersprogramma Ghana Design Boost 2021 voor een groep bestaande uit 13 mensen: tien ontwerpers, twee docenten en de coördinator van het GDN.

Odoo CMS - een grote afbeelding


Van 21 tot en met 30 oktober vond een succesvolle missie onder leiding van Butterfly Works plaats, waarbij de Ghanese delegatie een bezoek bracht aan de Dutch Design Week (waaronder Driving Dutch Design en de Graduation Show), rondleidingen kreeg op verschillende Nederlandse designopleidingen en een kijkje in de keuken kreeg van uiteenlopende ontwerpbureaus. 

Momkai, Fabrique, Thonik, Zicht en Superhero Cheesecake stelden hun deuren open voor hun Ghanese collega’s. Vanuit de BNO waren Peter Kersten en Rita van Hattum aanwezig bij de eindpresentatie van het programma, dat voor veel inspiratie zorgde bij de Ghanese creatieven en heeft geleid tot verdere versterking van de banden tussen de Ghanese en Nederlandse ontwerp community. Vanuit de BNO, Butterfly Works, het Ghana Design Network en de GNBCC hopen we dat RVO het programma blijft ondersteunen, zodat verder invulling kan worden gegeven aan toekomstige uitwisselingsprojecten. 


Met dank aan Merel van der Woude en Jojanneke Hendriks (Butterfly Works), Joana Chemel (GNBCC/GDN), Rosalind Boschloo en (RVO), Peter Kersten (erelid BNO).