#Nieuws

24.12.2021

In memoriam Michel de Boer

Op woensdag 22 december overleed ontwerper Michel de Boer, een van de grondleggers van Studio Dumbar. Een in memoriam van Joost Roozekrans.


In memoriam Michel de Boer (1954-2021)

Michel de Boer begon in 1977 bij het net opgerichte Studio Dumbar in Den Haag, als de eerste ontwerper van de studio. Twaalf jaar later werd hij er creative managing partner, naast Gert Dumbar en zakelijk partner Kitty de Jong. Studio Dumbar is verantwoordelijk voor een aantal grote Nederlandse huisstijlen, zoals voor de Nederlandse politie, de ANWB, AEGON, KPN en het Rijksmuseum. Van buiten Nederland wisten opdrachtgevers als Apple, Allianz, Shell, Nike en MTV de weg naar de studio in Den Haag te vinden. Michel was bij al deze complexe projecten betrokken als inspirator en organisator. Talloze designprijzen werden gewonnen, waaronder diverse D&AD Gold Awards.

Studio Dumbar – en zeker ook Michel – omarmde internationale projecten. Mede om die reden opende de studio nevenvestigingen in Duitsland, Korea en later in China. In 2011 richtte Michel zijn eigen ontwerpbureau MdB Associates op, en in 2014 opende hij een designstudio in Shanghai samen met zijn Chinese vriend en zakenpartner Wang Min: De Boer & Wang Studio. Daarnaast initieerde hij een vierjarige designopleiding voor Chinese studenten in Branding, Identity & Public Space Design voor de SIVA-DeTao School of Design.

In 2018 werd Michel samen met Wang Min benoemd tot Professor of Innovation Branding Design, een masteropleiding aan Tongji University in Shanghai, een van de beste designopleidingen in China. Michel de Boer was lid van de Alliance Graphique International (AGI).

Michel overleed vrij onverwachts op 22 december 2021. Hij was een rasoptimist, gedreven en vol positieve energie, met humor, die overal kansen zag en talent in anderen herkende en verder ontwikkelde. Een voorbeeld. Een inspirator.


Joost Roozekrans, 23 december 2021

Foto: Michel de Boer / Fotograaf: M. Eckardt