#Nieuws

14.09.2022

Ins & Outs

Jonge ontwerpers zetten Yksi Expo voort, nieuwe directeur DutchCulture, Petra Blaisse ontvangt ARC22 Oeuvre Award en collectie Lidewij Edelkoort in Van Abbemuseum.


Foto: Jonge ontwerpers voor Yksi Expo.

Jonge ontwerpers zetten Yksi Expo voort

12 september - Leonne Cuppen stopt per 1 januari 2023 als initiatiefnemer van de stichting Yksi Expo. Na ruim 31 jaar geeft ze het stokje door aan de jongere generatie. Een aantal jonge ontwerpers gaat de stichting op dezelfde locatie op Strijp-S voortzetten, onder een andere naam en met een nieuwe, eigentijdse invulling.

Zij willen zich richten op ‘een bloeiend en regeneratief ecosysteem waar natuur, mens en technologie samen gedijen’. Leonne Cuppen blijft in de wereld van duurzaam en circulair design actief met haar bedrijf Yksi Connect.

 


Kirsten van den Hul nieuwe directeur van DutchCulture

12 september - DutchCulture heeft per 1 oktober een nieuwe directeur: Kirsten van den Hul, die te boek staat als een ervaren cultuurprofessional en bestuurder. Zij verheugt zich op haar nieuwe functie: “Kunst en cultuur zijn als zuurstof, ze helpen ons ademen, geven lucht. Juist in deze turbulente tijden is de kracht van cultuur van onschatbare waarde voor een verbonden wereld, een wereld waarin ruimte is voor reflectie, verbeelding, verwondering.”


Petra Blaisse ontvangt ARC22 Oeuvre Award

12 september - De ARC22 Oeuvre Award gaat dit jaar naar Petra Blaisse. Blaisse rekt volgens de jury via experiment en vernieuwing de grenzen van het vak op. Een innovator die continu met tot de verbeelding sprekende projecten weet in te spelen op actuele maatschappelijke vraagstukken. Daarnaast is zij een ontwerper die schijnbaar moeiteloos opereert tussen schalen, disciplines en materialen, waarmee ze het ‘publieke interieur’ tot nieuwe hoogten heeft gebracht. 
 

 


Selectie uit collectie Lidewij Edelkoort in Van Abbemuseum

18 augustus - Hoe dicht liggen kunst en design nou eigenlijk écht bij elkaar? Daar geven Lidewij Edelkoort en het Van Abbemuseum met de tentoonstelling De collectie is…. antwoord op tijdens de Dutch Design Week 2022. 

De Edelkoort collectie bestaat uit unieke stukken van autonome designers, waarbij de nadruk ligt op alumni en (oud)docenten van de Design Academy Eindhoven.

Veel van de stukken zijn unieke prototypen of hebben een persoonlijke link met Edelkoort. Toonaangevende stukken uit de tentoonstelling zijn onder andere van Maarten Baas (1978), Jurgen Bey (1965), Nacho Carbonell (1980), Piet Hein Eek (1967), Hella Jongerius (1963) en Studio Job.

Foto: Zes keramische potten, Hella Jongerius uit de Edelkoort collectie