#Nieuws

29.04.2020

Joost Grootens behaalt doctorsgraad

Grafisch ontwerper Joost Grootens heeft op 23 april de doctorsgraad behaald aan de Universiteit Leiden.


Op 23 april verdedigde Grafisch ontwerper Joost Grootens met succes zijn dissertatie en behaalde daarmee de doctorsgraad aan de Universiteit Leiden. Door de coronamaatregelen was er geen openbare verdediging mogelijk.

De verdediging van Joost is de eerste van een ontwerper binnen PhDArts. Binnen de huidige groep van vijftien kandidaten heeft ongeveer een kwart een achtergrond in ontwerpen.

Odoo CMS - een grote afbeelding


Blind Maps and Blue Dots

In het onderzoeksproject 'Blind Maps and Blue Dots: The Blurring of the Producer-user Divide in the Production of Visual Information' onderzocht Grootens wat hedendaagse praktijken van kaartenmakers kunnen onthullen over de transformatie die het vak van grafisch ontwerpen ondergaat.

Grootens laat zien dat de verschuiving naar digitale productiewijzen het vakgebied fundamenteel heeft veranderd en heeft geleid tot een nieuwe relatie tussen makers en gebruikers van visuele informatie.

Het betoog vindt weerklank in de publicatie 'Blind Maps and Blue Dots' waarin Grootens gereedschappen, strategieën en producten onderzoekt van amateurs en technologiebedrijven die zich de technologieën hebben toegeëigend om visuele informatie te ontwerpen en te publiceren.