#Nieuws

03.05.2022

Lancering Alex Kan Memorial

Een interactief verhaal over een jongetje in de oorlog, dat toevallig Joods was. De Alex Kan Memorial door Total Design staat daags voor Nationale Dodenherdenking live.


Beeld: Total Design | Alex F. Kan

Hoe kan een persoonlijk, waargebeurd verhaal van een Joods jongetje in de Tweede Wereldoorlog visueel en digitaal worden verteld? Dat vraagstuk stond centraal bij de ontwikkeling van www.alexkan.nleen website waarop je Alex Kan leert kennen vanaf zijn geboorte in Amsterdam in 1930 tot zijn dood in Sobibor in 1943. De Alex Kan Memorial is vanaf vandaag live te bezoeken.

Beeld: Total Design | Alex F. Kan

Persoonlijk archief

Alex Freddy Kan, de stiefbroer van Alex Kan, kwam via het Joods Cultureel Kwartier terecht bij creatief bureau Total Design, om te onderzoeken of dit verhaal op basis van persoonlijk archiefmateriaal verteld kon worden.

In nauwe samenwerking met Alex Freddy Kan ontwikkelde designer Jakob Schleenvoigt een interactief verhaal dat je in 30 minuten meeneemt door het leven van Alex Kan. Een website waar je niet alleen foto’s vindt, maar ook passages uit het babydagboek van Alex’ moeder, schoolrapporten en brieven – waaronder brieven van Alex zelf.

Alex Freddy: “De totstandkoming van deze website heeft een groot persoonlijk belang. Ik ben intens dankbaar dat we op deze manier mijn halfbroer uit de vergetelheid hebben kunnen halen en dat ik hem gedurende het proces ook zelf nog beter heb leren kennen.”