#Nieuws

03.03.2021

New Creative Deal

Kunsten '92 en FDCI (waaronder BNO) lanceren plan voor herstel en vernieuwing van de culturele en creatieve sector.


Op 2 maart lanceerden Kunsten '92 en de Federatie Creatieve Industrie (waaronder BNO) een veelomvattend plan voor herstel en vernieuwing van de culturele en creatieve sector. Het plan is gericht aan het volgende kabinet.

Odoo CMS - een grote afbeelding

New Creative Deal

Onze culturele en creatieve sector is van wereldklasse en van groot belang voor de toekomst van ons land. De sector vergroot ons innovatief vermogen, draagt buitengewoon bij aan ons welzijn en onze welvaart, aan de kwaliteit van ons onderwijs en aan een gezonde democratie. Nu de coronacrisis diepe sporen achterlaat, is een plan waarin herstel en vernieuwing samenkomen van groot belang. Via onze 'New Creative Deal' presenteren we langs vijf hoofdlijnen 31 acties waarmee we onze toekomst vorm willen geven.

Ontwerpers, kunstenaars en andere creatieve makers helpen Nederland vooruit. Ze helpen complexe vraagstukken op het gebied van zorg, veiligheid, energie en klimaat oplossen. De omslag die de maatschappij op deze onderwerpen moet doormaken vraagt om gedragsverandering, bij uitstek het domein van de culturele en creatieve sector. Ontwerpers en kunstenaars zijn specialisten in verandering en kunnen de toekomst als geen ander verbeelden.

Kunst doet niet wat de samenleving vraagt, maar laat ons die van allerlei kanten bekijken, doet een beroep op onze verbeeldingskracht. Prikkelt, geeft kleur, smaak en plezier. Troost. Laat ons andere verhalen beleven en ons verplaatsen in de ander. Verbindt, geeft te denken en wakkert creativiteit aan. Maakt ons tot zelfdenkende burgers, en draagt bij aan een open, democratische en weerbare samenleving. Kunstenaars van nu maken het erfgoed van de toekomst.

Deze culturele en creatieve sector draagt 25,5 miljard euro bij aan onze economie. Dat is 3,7 procent van ons bruto binnenlands product. Tussen 2015 en 2018 was de creatieve sector – samen met ICT – de belangrijkste aanjager van onze economische groei en werkgelegenheid. De culturele en creatieve sector is goed voor 320 duizend banen en 4,5 procent van onze totale werkgelegenheid. Waardering voor de culturele en creatieve sector is sinds de coronacrisis enorm toegenomen: uit recent onderzoek blijkt dat het publiek kunst en cultuur nog nooit zo op waarde schatte als in het afgelopen jaar.

Ons land behoort al jaren tot de absolute top op het gebied van architectuur, media, kunst, cultuur, creativiteit en ontwerp. Het is van het grootste belang dat we blijven investeren in die bijzondere positie en unieke infrastructuur. Want zonder kunst geen verbeelding. Zonder verbeelding geen creativiteit. En zonder creativiteit geen innovatie. 


BNO is medeoprichter en lid van de Federatie Creatieve Industrie. Wij lobbyen via de 'Taskforce Culturele en Creatieve Sector' waarvan Kunsten '92 de aangewezen trekker is.