#Nieuws

22.10.2020

Nieuwe reeks 'Voor de vorm'

Vanaf 8 november onderzoekt ontwerpster Christien Meindertsma weer de vorm van een aantal alledaagse gebruiksvoorwerpen.


Iedere dag stappen we in de auto, drinken we koffie uit een koffiekopje en kijken we op ons horloge om te zien hoe laat het is. Voor ons alledaagse voorwerpen die we als vanzelfsprekend gebruiken. Ontwerpster Christien Meindertsma denkt daar anders over.

In de tweede reeks van het NTR-programma 'Voor de vorm' zoekt zij uit waarom het koffiekopje, de auto, de stoel, het horloge, de gloeilamp, het bed, de kerstbal en de pump de vorm hebben die ze hebben. Door opnieuw naar deze gebruiksvoorwerpen te kijken, stuit zij op bijzondere verrassingen. Achter de oorsprong, geschiedenis en vormontwikkeling van deze voorwerpen zitten vaak verrassende, ontroerende en lang niet altijd voor de hand liggende verhalen.

Odoo CMS - een grote afbeelding


Na het zien van 'Voor de vorm' kijk je anders naar je horloge en zit je nooit meer hetzelfde op een stoel. Want wie kijkt en zoekt, vindt achter elke vorm een verhaal. Zo komt Christien er achter dat zonder de schipper op zee, het polshorloge nooit was uitgevonden. Pumps met hoge hakken werden eerder gedragen door mannen dan door vrouwen. En we sliepen vroeger rechtop omdat we geloofden dat we anders zouden overlijden in onze slaap.

Ook was de eerste ‘kerstbal’ helemaal geen bal: de eerste kerstbomen in de negentiende eeuw werden versierd met fruit en noten. Het was vroeger gebruikelijk om je koffie te drinken van het schoteltje in plaats van uit een kopje. En er is niets zo moeilijk als het ontwerpen van een stoel.

Ook kijkt Christien bij elk voorwerp naar de toekomst. Is het uitontwikkeld of staan er nog vernieuwingen op stapel?


Afleveringen

8 november - Koffiekopje

15 november - Auto

22 november - Stoel

29 november - Horloge

6 december - Gloeilamp

13 december - Bed

20 december - Kerstbal

27 december - Pump