#Nieuws

20.05.2019

Nieuwe stichting voor beginnende striptekenaars

Stichting Debutantenfonds Beeldverhaal zet zich in voor beginnende striptekenaars.


De Stichting Debutantenfonds Beeldverhaal (SBD) ondersteunt talentvolle striptekenaars op hun weg naar professionaliteit binnen de stripwereld. Ze doen dat op allerlei manieren. De stichting host bijvoorbeeld verschillende awards, waaronder de eigen 'Debutanten Award'. 

Het idee voor de SDB is ontstaan omdat er behoefte was aan een link tussen de startende striptekenaar en het publiek, of dit nu de striplezer is, de uitgever of een bedrijf.

Het initiatief is afkomstig van stripverslaggever en vertaler Hans Pols, uitgever Marc de Lobie, stripmaker en illustrator Bob Op 't Land en Kunst & Economie studente Roos Huijskes. Het idee wordt inmiddels ondersteund door een groot aantal professionals binnen de stripwereld.


Debutanten Award

Jaarlijks melden beginnende tekenaars zich met hun werk bij uitgeverijen voor stripverhalen. Deze manuscripten kunnen veel potentie hebben maar door gebrek aan tijd, geld en personeel kan de uitgeverij geen begeleiding bieden om het manuscript klaar te maken voor uitgave.

De SDB gaat ieder jaar (maximaal) 6 debutanten selecteren die gekoppeld worden aan een uitgever en een begeleider en zal deze debutanten ondersteunen met kennis, ervaring en geld. Met deze award wil de SDB een boost geven aan de Nederlandse stripwereld.

Naast de Debutanten Award host de stichting de Dutch Manga Award in opdracht van AnimeCon organisator Stichting J-pop.