#Nieuws

02.09.2022

Onderzoek The Circular Kitchen

Hoe werken ontwerpers en architecten in Nederland met de principes voor een circulaire economie? ‘The Circular Kitchen’ van Chalmers University in Göteborg zoekt de antwoorden op die vraag met een enquête.


De keuken is een centrale plaats in huis, waar wordt gekookt en geleefd. Vaker dan andere delen van de woning wordt de keuken onderworpen aan renovaties. Uit onderzoek blijkt dat voortijdige verbouwingen en vervangingen van de keuken en apparatuur leiden tot onnodige materiaalstromen en een grote klimaatimpact. Keukens – en dat geldt voor meer onderdelen van woningen – zijn niet circulair ontworpen, niet te repareren of aan te passen aan nieuwe gebruikersbehoeften en worden vaak voor het einde van de levensduur weggegooid.

Het project The Circular Kitchen is gericht op het ontwikkelen van interdisciplinaire kennis voor meer klimaatslimme en circulaire keukenontwerpen, die in co-creatie ontwikkeld en getest zullen worden. Het project is een publiek-private samenwerking van Chalmers University in Göteborg met de TU Delft, gefinancierd door het Europees Instituut voor Technologie met steun van het bedrijfsleven.

Via een enquête zoeken de onderzoekers de antwoorden op de vraag hoe ontwerpers en architecten in Nederland werken met de principes voor een circulaire economie. Beter begrip van de huidige ontwerppraktijk zal leiden tot een zinvolle onderzoeksagenda ter ondersteuning van circulair ontwerpen. De resultaten zullen later worden gedeeld.