#Nieuws

17.03.2021

Oproep BNO Piet Zwart Prijs 2021

Wie verdient de BNO Piet Zwart Prijs 2021? Voordragen van kandidaten is mogelijk tot en met 1 mei 2021.


De BNO Piet Zwart Prijs is een eervolle onderscheiding voor een ontwerper die van grote betekenis is voor het ontwerpvak. Het kan gaan om alle disciplines die belangrijk zijn voor het aanzien en de ontwikkeling van het ontwerpvak; dit jaar zal de jury echter extra aandacht hebben voor voordrachten van product-/industrieel ontwerpers. Dit in verband met de winnaars van de afgelopen jaren en het streven naar evenwicht in de belichting van de verschillende ontwerpdisciplines.

Leden en relaties van de BNO kunnen tot en met 1 mei 2021 voordrachten voor mogelijke winnaars indienen. Gemotiveerde voordrachten kunnen gestuurd worden naar: madeleine@bno.nl. De voordrachten worden niet openbaar gemaakt en vertrouwelijk behandeld. 


Criteria

De ontwerper voldoet volgens de jury aan één of meer van onderstaande criteria:

  • Er is sprake van excellent werk in één of meer ontwerpdisciplines: er is dus langdurig op hoogwaardig, professioneel niveau ontworpen;

  • Er is sprake van een buitengewone bijdrage aan de betekenis en het aanzien van het vakgebied;

  • Er is sprake van een voorbeeldfunctie ten opzichte van de volgende generatie(s) ontwerpers.

Dit jaar zal de jury extra aandacht hebben voor voordrachten voor productontwerpers, gelet op de winnaars van de afgelopen jaren en het streven naar evenwicht in de belichting van ontwerpdisciplines.


Jury

De jury van de BNO Piet Zwart Prijs kiest uit de voordrachten de winnaar voor 2021. De jury bestaat uit: Timo de Rijk (voorzitter), Pieke Bergmans, Ed van Hinte, Joost Grootens, Shahar Livne en Gert Franke. Secretaris van de jury is BNO-directeur Madeleine van Lennep.

Odoo CMS - een grote afbeelding

Foto: Piet Zwart Prijs trofee ontworpen door Paul Mijksenaar

Prijs en uitreiking

De prijs bestaat uit een fysieke onderscheiding, een bijeenkomst en een presentatie die in het teken staan van de winnaar en zijn/haar werk. De uitreiking wordt gekoppeld aan de uitreiking van de Dutch Design Awards in oktober 2021. 


Winnaars

De BNO Piet Zwart prijs bestaat sinds 1983. Eerdere winnaars: Friso Kramer (industrieel ontwerper), Jan van Toorn (grafisch ontwerper), Wim Crouwel (grafisch ontwerper), Eva Besnyö (fotografe), Nel Verschuuren (ruimtelijk ontwerper), Jan Bons (grafisch ontwerper), Bruno Ninaber van Eyben (productontwerper), Gert Dumbar (grafisch ontwerper), Willem Diepraam (fotograaf), Marijke van der Wijst (interieurarchitect), Gerard Unger (letterontwerper), Ulf Moritz (textiel ontwerper), Paul Mijksenaar (ontwerper visuele informatie) en ontwerpcollectief LUST (grafisch/digitaal collectief van Jeroen Barendse, Thomas Castro en Dimitri Nieuwenhuizen), Frans Bevers (ruimtelijk ontwerper).